Wat hangt er aan de fiets in het spreekwoord. Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat weet de spreker nu juist niet, hij vraagt het zich alleen maar af. In principe kan dat dus van alles zijn, van een straaljager tot een dood varken.

Letterlijk hangt er natuurlijk niets aan je fiets. Figuurlijk vraag je je af wat je nu weer is overkomen. Er kan dus een probleem 'aan je fiets hangen' of iets dat je nog niet weet.

In onderstaande bron staat: Volgens mij komt het van 'aan mijn broek hangen' af. En dat is weer een beeldvorming van als een hond je achterna zit en aan je broekspijpen gaat trekken.

Reclamefoldertjes denk ik. “Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?” vraagt men om verwondering of verbazing uit te drukken als men niet weet wat er aan de hand is; of wanneer men een bepaalde situatie niet begrijpt (Wat is dit nu?). Het zou mij niet verbazen als die uitdrukking is ontstaan in een tijd dat er heel veel reclamematerialen aan fietsen werden gehangen. Foldertjes met een elastiekje om het stuur. Dat je nadat je fiets ergens een poosje gestald stond echt kon uitroepen wat er nou dan weer voor troep aan je fiets was gehangen. Tegenwoordig gebeurt dat niet zo veel meer, dat is overgenomen door de spam per e-mail.

Er hangt niet letterlijk dan iets aan je fiets. Maar het betekent zoiets als: Wat heb ik nu weer gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100