Waar komt de term: 'zo lelijk als de nacht' vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De nacht is de duistere equivalent van de dag. Heel vroeger kon je je 's nachts beter niet op straat begeven. Het was onveilig. Ik denk dat 'zo lelijk als de nacht' daaruit is voortgekomen.

Van mijn schooltijd weet ik me nog een les te herinneren die ging over aanvullingen op zinnen waarbij iets werd vergeleken. Bijvoorbeeld: "Zo dronken als..."werd toen door kinderen die uit verschillende delen van het land kwamen allemaal met een ander woord aangevuld. Het dialect van hun streek bepaalde welk woord werd gebruikt. Lelijk als de nacht heeft in elk geval te maken met armoede. Voor een uitgebreidere uitleg : zie bron en kijk dan bij tabel 5 .

Lelijk komt van 'leedlijk': wat leed aandoet, waar je onder moet lijden. Het kan ook van toepassing zijn op de natuur en het weer, en er wordt dan mee bedoeld: onaangenaam, ongunstig. Denk maar aan de regel uit een Sinterklaasliedje "nu het weer zo lelijk vindt". Een zin die al bekend was in 1285 luidde: "Mane ende sterren zijn gegeven, dat si den nacht maken clare, want hi anders te lelic ware". Als er geen maan en sterren waren dan was de nacht lelijk. Die letterlijke uitdrukking kreeg later (bekend sinds 1733) een figuurlijke betekenis, met betrekking tot het gelaat: "Dat ze zo lelyk is als de nagt".

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100