Wat betekent fiepjanknorren en wat is de herkomst van het woord?

Ik dacht dat mijn woordenschat van het Nederlands wel vrij uitgebreid was, maar vandaag leerde ik weer een woord kennen: Fiepjanknorren.

Ik denk dat ik wel een idee heb van de betekenis, maar ben er niet geheel zeker van. Ik weet in ieder geval al helemaal niet waar het vandaan komt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is zeker geen nieuw woord. Ik ken het al 40 jaar. Wij gebruikten vroeger natuurlijk niet het woord n**ken en de deftige term "copuleren" kenden wij helemaal niet. Dus spraken wij over hupjantijssen of fiepjanknorren. Ik dacht altijd dat dat zelfverzonnen woorden waren, tot ik stuitte op het artikel in de bron die al gegeven is http://www.nvgj.nl/fiep-jan-knor Daar wordt gesproken over verloedering van de taal, maar in mijn ogen zijn deze woorden eerder een eufemisme: een verzachtende, verbloemende of verhullende uitdrukking die gebruikt wordt in de plaats van iets wat als ruw of kwetsend gevoeld wordt, voor iets wat als een taboe gezien wordt of voor iets wat met een negatieve gevoelswaarde verbonden is. De herkomst van dit woord is wat mij betreft mijn ex! Die kwam van een Brabants dorp en zat vol sappige uitdrukkingen. Want "de liefde bedrijven", wat het dus betekent dat was veel te soft.

Fiepjanknorren is een verloedering van de Nederlandse taal. Het betekend copuleren, ketsen, het roompotje peilen, fleppen, kieren, soppen, flenzen, in de suikerpot roeren, doktertje spelen, wat Koot maar wil.

Bronnen:
http://www.nvgj.nl/fiep-jan-knor

Het is een verbastering van: foep, Jan, knorren. Betekenis: snelle wip. Etymologie onbekend. dan even vlug van foep,jan,knorren maar!

Bronnen:
http://www.nietvoordepoes.nl/nvdp/modules/...

woorden zijn eigenlijk overbodig zo toch?

Ik vermoed dat het een "vernetting" van "Poep, Jan, knor" is. Dit komt uit het Poep- en piesmenuet uit de Stratenmake opzeeshow, de tekst is van Hans Dorrestijn. Zie link. Toegevoegd na 40 seconden: Stratemakeropzeeshow dus...

Bronnen:
http://www.muzikum.eu/nl/123-1151-108886/w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100