wanneer is iets een plak en wanneer een sneetje?

Een plak cake, een sneetje brood. Wanneer gebruik je plak en wanneer sneetje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een sneetje van iets moet daadwerkelijk gesneden worden ; een plak (die grofweg dezelfde vorm kan hebben) kan ook worden geschaafd, gezaagd, gerold, gekneed, of op enig andere manier gevormd worden. Een sneetje is dus eigenlijk wel altijd een plak, maar niet elke plak is een sneetje. Bij plakken die gesneden zijn, is de precieze benaming arbitrair, en kiezen we meestal voor de (regiogebonden) voorkeursbenaming ; een sneetje brood is in sommige delen van het land een plakkie brood, maar cake is weer veel vaker een plakkie dan een sneetje.

plak (zn): reep, schel, schijf, snede, snee, stuk, tablet snee(zn): plak of schijf die ergens van af gesneden is. In het Engels is het voor beide een "slice". De woorden zijn synoniemen, maar beide woorden hebben ook andere betekenissen. Het gebruik daarvan is * gevoelsmatig * streekbepaald oftewel regiogebonden. Bij een plakje denk ik aan iets wat wat stijver is. Een plak cake, een plak worst, als het van die harde worst is. Bij een sneetje denk ik aan iets wat soepeler is: sneetje brood, sneetje worst, bijv. bij cervelaat. Toegevoegd na 45 minuten: Ter illustratie: Deze vraag op deze site: http://www.goeievraag.nl/vraag/dik-plakbrood.270271

Plak is geen verkleinwoord, en sneetje is dat wel. Dus een sneetje gebruik je voor de kleine dingen en een plak voor de grote.

Een plak komt van 'plakkerig'. Een sneetje van iets afgesneden en wat plakt aan het mes of aan je tanden wordt een plakje genoemd als het dun gesneden is. Een sneetje hoeft trouwens niet eens doorgesneden te zijn, je kunt al een sneetje in iets maken door het in te kerven. Een snee of plak is altijd een afgesneden stuk van iets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100