Waarom wordt in Nederland "SVP" gebruikt als we gewoon "AUB" hebben?

Het is ook niet dat Frans een wereldtaal is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, maar tot pak hem beet een goede honderd, honderdvijftig jaar geleden was het hier WEL de voertaal, en niet voor niets is het NEderlands dus doorspekt van Franse en van origine Franse woorden, afkortingen en uitdrukkingen. Waarom zouden we restaurant zeggen als we ook eethuisjes hebben ? Waarom zouden we pardon zeggen als ' neem me niet kwalijk' de lading ook dekt ? Waarom zouden we ambassade zeggen tegen een gezantschap ? Wie gebruikt er nog ambulance voor een ziekenauto ? Waarom zeggen we humeur in plaats van stemming ? Wie noemt zijn ondergoed nog lingerie ? Precies ; dat hebben we zo geleerd, dus dat zullen we ook een hele poos blijven doen. Al wordt svp vaker in formele teksten gebruikt, iedereen weet gewoon precies wat je bedoelt, dus een vreemde term is het zeker (nog) niet, al weet niet iedereen meer precies waar het voor staat. Toegevoegd na 53 seconden: In de link bij de bron nog een leuk overzichtje van Franse woorden en uitdrukkingen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Fra...

Omdat dat 'deftig' klinkt.

Omdat we ook 'trottoir' gebruiken terwijl we ook stoep hebben, het klinkt gewoon mooier en omdat Nederlanders veel woorden en uitdrukkingen uit andere talen overnemen.

Omdat bitte niet zo leuk als svp klinkt ?

Er is een periode geweest, 19e eeuw, dat Frans een deftige taal was die door de elite werd gesproken. Er zijn wat Franse woorden in de Nederlandse taal opgenomen zoals s'il vous plaid.

In het Nederlands nemen we steeds meer woorden uit andere talen over, dat doen we omdat de talen dan meer op elkaar lijken en dan is het veel makkelijker om andere talen te begrijpen/leren. Als we dit niet deden zouden we nu een heel andere taal spreken waar een Fransman geen woord uit zou kunnen begrijpen. Ik denk dat dit bij SVP niet het geval is, want dat klinkt natuurlijk veel netter dan AUB. Als ik SVP tegenkom is dat meestal in een iets nettere gelegenheid. (Dat wil niet zeggen dat ik het bij elke nettere gelegenheid tref.)

Bronnen:
Op Nieuw Niveau (Methode Nederlands)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100