Zijn "wederkerend" en "wederzijds" hetzelfde?

In de volgende situatie:
"Jij haat jouw broer volgens mij echt heel erg, hè?"
"Jah, maar volgens mij is het wederkerend".

o:? Ik zei dat perongeluk vandaag in plaats van "wederzijds" en het voelde raar..., maar het zijn toch gewoon synoniemen van elkaar, en dus is het correct om dat te zeggen, niet waar?

Toegevoegd na 38 seconden:
per ongeluk*

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je haalt waarschijnlijk enkele termen door elkaar. Wederkerend is een woord wat alleen in de taalkunde wordt gebruikt: een wederkerend voornaamwoord is "zich". Hij vergiste zich. Wederzijds betekent: van beide zijden. Een synoniem is: wederkerig. Wanneer je verliefd op iemand bent dan hoop je meestal dat het wederzijds is. Wederkerig kan ook gebruikt worden als het om meer dan twee personen gaat. De fans van Feijenoord hebben een hekel aan de fans van Ajax, en dat is wederkerig.

Wederkerend is terugkerend, wederzijds is van beide kanten. Toegevoegd na 1 minuut: Je zei het dus per ongeluk goed. Wederkerend is in dit verband fout gebruikt. Toegevoegd na 5 minuten: Overigens is "wederkerig" wel een synoniem van wederzijds. Toegevoegd na 8 minuten: goed = fout, ik las je vraag verkeerd.

Als ik iemand uitscheld, of gemeen tegen hem doe , en hij doet dan hetzelfde tegen mij dan is het wederkerend, mijn gedrag keert eigenlijk weer terug naar mij. Wederzijds: Met wederzijds goedvinden is de schutting tussen de 2 buurhuizen afgebroken. Allebei de buren zijn het er mee eens dat de schutting afgebroken moet worden. Vroeger kon je wederzijds ook op trouwkaarten lezen: Namens onze wederzijdse ouders geven wij u kennis van ons voorgenomen huwelijk. Dus namens de ouders van bruid en bruidegom. Beetje duidelijk?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100