tv kijken in het donker slecht voor de ogen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een donkere omgeving verwijden de pupillen om meer licht binnen te laten. Dit wordt aangestuurd door een spier. Lang in het donker lezen is dus heel vermoeiend voor de ogen. De staafjes zijn verantwoordelijk voor nachtzicht. Ze zijn 100 keer gevoeliger dan de kegeltjes waar we kleuren mee waarnemen. Ze zijn echter ook trager, waardoor je in het donker bewegende dingen schimmiger ziet. De staafjes zijn vooral verantwoordelijk voor het zicht in de periferie. Wanneer je leest in het donker focus je van heel dichtbij. Hierdoor gaan de kegeltjes overwerken, dit zou tot uitputting kunnen leiden ervan. Maar dit herstelt zich relatief snel. Voor de hersenen is er vermoedelijk weinig verschil in het verwerken van weinig of veel licht. Je hersenen sturen echter wel aan op een intensere werking van de oogreceptoren want jij beveelt je hersenen dat je de lettertjes wel scherp wilt zien.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/3285

Me vriend (opticien) zegt altijd van wel. Door dat je je ogen extra inspant om de letters goed te kunnen zien. Zelf lees/ kijk ik ook liever in het donker maar het is beter toch iets meer licht aan te hebben waardoor je ogen minder hard hoeven te werken.

Het is niet slecht voor je ogen. Je ogen worden wel sneller moe doordat ze zich meer moeten inspannen, maar daar worden ze niet slechter van.

De tv geeft licht. Je ogen kunnen dat zien zonder zich in te spannen. Maar maar eens een nachtwandeling. Dat is ook niet slecht voor je ogen. Deze mythe komt van het lezen bij kaarslicht vroeger. Om de letters duidelijk genoeg te kunnen zien, gingen de mensen lezen vanaf een korte afstand. Daardoor moesten de ogen uren lang sterk accommoderen. Als je ogen dan nog in de groei zijn, dan passen zij zich op deze kijkafstand aan. Het gevolg is bijziendheid. Bijziendheid kan met een bril gecorrigeerd worden. De scherpte van het gezichtsvermogen blijft eender. Antwoord: nee. p.s. een opticien is ook een verkoper.

Nee, slechts moeilijker.

Niet slecht, niet vermoeiender en niet moeilijker. Alsof de ogen niet naar een licht in een donkere omgeving kunnen kijken, of dat het gebruiken van je ogen, zoals focussen en het verwijden van de pupil, slecht zou zijn voor je ogen... Niets van waar!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100