Waarom worden woorden tegenwoordig afgekort?

Ik zie heel vaak ook op sms-jes etc bijv: hoeistie ipv hoe is het...

Toegevoegd na 4 minuten:
Eigenlijk zinnen....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een reden voor een waarom de afkortingen zo veel en vaak nu gebruikt worden, zijn er meerdere redenen te bedenken. Sms is bedoeld om zo kort mogelijk (goedkoper dan bellen met gsm) elkaar info te geven. Dan zijn afkortingen niet "slecht", wel praktisch. Verder is het een bijkomend 'tijdsverschijnsel' die past bij ons digitale tijdperk en maatschappij, waarin snelheid en haast steeds meer "geëist"wordt. Ook zie ik wel verbanden met een soort voorloper en de code taal morse. Ter extra info(Wikipedia) voor de jongeren hier? "Naast het gewone morse werd ook een uitgebreid commercieel codesysteem ontwikkeld, dat complete zinnen codeerde in groepjes van vijf letters elk. Telegrafisten kregen zo te maken met 'woorden' als - BYOXO ("Are you trying to crawl out of it?"), - LIOUY ("Why do you not answer my question?") - AYYLU ("Not clearly coded, repeat more clearly"). Het doel van deze codes was te besparen op de transmissiekosten. Voor met name het radio-verkeer werden Q-codes door de CCIR gedefinieerd voor allerlei standaard vragen en antwoorden. Daarnaast ontstond voor meer informele contacten samentrekkingen, vereenvoudigingen en afkortingen voor veel gebruikte termen. Vele ervan worden nu nog veelvuldig in met name Engelstalige landen gebruikt en op chatkanalen. Enkele voorbeelden zijn CU (see you), 73 (kind regards), FYI (for your information), 88 (love and kisses), TTYL (talk to you later), ANT (antennae), ham (Radioamateur), TOF (Try Other Foot, bij slecht seinschrift), CUAGN (see you again)...." Hiermee kan je al zien dat heel veel afkortingen niet enkel in de sms gebruikt worden, maar ook intussen de bekende chattaal veel gebruikt wordt. Dit is niet enkel voor de jeugd, ook grote bedrijven en reclamejongens gebruiken ze in slogans etc. En hoeveel afkortingen zijn al tal van jaren ingeburgerd en vaak ook vermeld in de dikke Van Dale? 'bgg' (bij geen gehoor) of 'info' i.p.v. informatie om maar 2 bekende te noemen? Gelukkig hebben we internet en zodra we een afkorting niet begrijpen, dan tik je op google bijv. deze in en ... jawel weer wat erbij geleerd toch? :) M.a.w. (met andere woorden) zonder internet konden we nu onze vragen niet stellen zoals nu hier op www. (World Wide Web) goeievraag.nl (nl = nederland in afkorting :)

Dan ben je sneller van het gepriegel op die kleine knopjes af.

Dat heeft gewoon te maken met de jeugd van tegenwoordig. Alles moet afgekort worden, anders kost een sms teveel. Ze houden er een eigen taal op na en dat is voor de iets oudere generatie gewoon niet meer bij te houden. In dat geval kun je je afvragen of jij nu gek wordt, of dat hun niet helemaal sporen. Persoonlijk ga ik er voor dat hun niet helemaal sporen.

Eigenlijk is dat niet iets van tegenwoordig, Lang geleden werd bijv. goedenmorgen al afgekort naar mogge of zelfs moh. In situaties waar duidelijkheid en snelheid geboden is worden ook vaak afkortingen gebruikt bijv.,Save our souls naar SOS, Okay naar OK, ik heb u begrepen en zal de opdracht uitvoeren naar ay ay, etc.. In de hedendaagse Short Message Service worden woorden gemakshalve en tijd en tekenbesparend geschreven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100