Waar komt het woord 'soepjurk' vandaan?

Ik kan geen verband vinden tussen soep en jurk. Waarom?
PS: ik weet wat een soepjurk is, die uitleg hoef ik niet meer ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar is geen duidelijkheid over. Wel is de vergelijking al heel oud, en is er een verband met de uitdrukking 'niet veel soeps'. In de bron de korte 'speurtocht' van iemand die serieus op zoek is geweest naar de oorsprong van deze uitdrukking - en hem niet heeft gevonden.

Bronnen:
http://www.textman.nl/blogs/

Ik dacht dat deze jurk word gedragen op een avondfeest,misschiens een jurk om te souperen. Ik heb dat even opgezocht en heb als resultaat: Soepjurken,jurk die als een zak om het lijf hangt. Ongetailleerde jurk,persoonsbenaming 'Slodderjurk' Anders geen duidelijk antwoord gevonden op je vraag.

OMdat het "soeperig" hangt er zit geen model in geen stevigheid net als soep het is een losse waterige boel. Of misschien wel omdat het eruit ziet alsof je de jurk door de soep haalt en dan aantrekt, het ziet er niet uit er zit geen model in.

Een soepjurk is een vrij lelijk model. Toegevoegd na 2 minuten: Als kinderen spelen met hun jurken aan en het daarna vies en smerig is zeg ook wel eens het lijkt wel een soepjurk.Dus het ziet er niet uit.

Soep is vettig , vooral als hij zelf getrokken is van mergpijp Vroeger werd altijd soep gemaakt voor grote gezinnen,er werd dus een grote pan gebruikt. Men zette vroeger ook wel eens kookwas op het vuur met soda erin en hierin kookte de was dan. Nu moet je je voorstellen dat een jurk in deze pan met soep gekookt werd. Als je hem er dan uithaalt is hij vettig en hangt om je heen. De uitdrukking; "je kan er soep van koken", slaat ook op vieze vettige kleding. Hier komt de uitdrukking ' soepjurk ' dan ook vandaan. Hij is dan wel niet vet maar valt zoals dat het geen fris glad stofje is waar de jurk van gemaakt is.

Een of andere grapjas heeft de stoute schoenen aangetrokken en - petje af!- het woord soepjurk ooit bedacht.

Een karbonaadje heeft een model, er zit lijn in maar soep heeft geen model, alles zit door elkaar en er valt geen lijn in te ontdekken vandaar de gelijkenis met een vormloze jurk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100