Wat is de taal die ooit op deze aardbol als allereerste gesproken werd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is door een gebrek aan geschreven bronnen uit die tijd niet meer te achterhalen. Een stukje uit de Encarta Winkler Prins: Over de oorsprong van de natuurlijke taal is weinig met zekerheid bekend. De oudste geschreven bronnen dateren van ca. 3000 v.C. en laten talen zien die niet aantoonbaar eenvoudiger of minder ver ontwikkeld zijn dan de huidige talen. Bovendien: natuurlijke taal is in de eerste plaats gesproken taal, en we moeten aannemen dat gesproken taal al bestond lang voordat men deze in geschreven tekens ging vastleggen. Ook heeft men, in tegenstelling tot wat weleens wordt aangenomen, niet kunnen vaststellen dat de talen van schriftloze volken (en ieder volk kent taal) ‘primitiever’ zouden zijn dan de cultuurtalen. Dit houdt in dat aan de bekende geschiedenis van het verschijnsel natuurlijke taal geen duidelijke ‘vooruitgang’ (noch ook ‘achteruitgang’) is af te lezen: elke taal is in principe even adequaat, gegeven de menselijke gemeenschap waarbinnen hij gebruikt wordt. Encarta® - Encyclopedie. © 1993-2002 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden. (RJ)

Bronnen:
Encarta Winkler Prins

De oudste taal ter wereld is het Nederlands, want Diets of Duyts (een andere benaming voor Nederlands) komt van Douts, en dat betekent 'de oudste'. Deze theorie van de Antwerpenaar Johannes Goropius Becanus uit 1569, die overigens ook nu nog aanhangers heeft, doet voor de meeste mensen nogal komisch aan - een lot dat veel theorieën over de oorsprong van taal beschoren is. Het Franse Taalkundig Genootschap weigerde in 1866 om die reden zelfs alle artikelen over dit onderwerp. Inmiddels zijn er nog steeds geen harde feiten, maar wetenschappers zijn het er wel min of meer over eens dat taal eerder moet zijn ontstaan dan 75.000 voor Christus. Uit die tijd dateren enkele stukken rode oker (een aardsoort) die in 2002 gevonden werden en waarin patroontjes zijn gekrast. Met een dergelijk abstractieniveau moet ook taal mogelijk zijn geweest, zo is het idee. Maar hoeveel eerder ontstond taal dan precies? Er zijn grofweg drie theorieën (ontleend aan NRC Handelsblad, 6 januari 2001): Taal ontstond 140.000 jaar geleden, met de opkomst van de Homo sapiens. Die had 75% grotere hersenen dan zijn voorganger Homo erectus. Taal ontstond 1 miljoen jaar geleden. Volgens berekeningen was spraak toen al lichamelijk enigszins mogelijk. Een vroege vorm van taal, zonder spraak, ontstond 2,5 miljoen geleden toen de voorouders van de mens gingen jagen.

Bronnen:
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/01/06/Vp/wo.html
http://www.onzetaal.nl/kalender/records/r2903.php

Grrr,grrr.

Waarschijnlijk gebarentaal, en lichaamstaal. helemaal in het begin van de mensheid, hadden ze nog geen spraak/taal.

ik denk dat dat gebarentaal was

Er bestaat geen eerste taal op aarde. Het allereerste begin, bestond uit een reeks klanken en gebaren en hoewel het wel enigzinds een taal was voor de mensen van toen, is het niet een taal zoals wij die kennen.

Volgens Herodotus, doorgaans een betrouwbare bron, was dat Egyptisch.

Het Proto-Human.Een hypothetische taal die zo'n 200.000 jaar geleden gesproken werd in India.

Hebreeuws.

Tot een zeker tijdstip na de wereldomvattende vloed had de gehele mensheid „nog steeds één taal [lett.: „lip”] en één woordenschat” (Ge 11:1). De bijbel geeft te kennen dat de taal die later het Hebreeuws werd genoemd, die oorspronkelijke ’ene taal’ was.

Ben mee eens met de antwoord van sherpa. En dat was inderdaad arabisch... Toegevoegd na 2 minuten: Want Adam & Eva waren de eerste mensen op aarde en die spraken arabisch.!

volgens mij hebreeuws.

De klik klak klankentaal van de bosjesmannen uit het bos (waar weet ik niet meer precies zal Afrika zijn)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100