Hoe erg was de discriminatie tegen Joden voor 1940 in Nederland?

Was het te vergelijken met de haat die werd opgebroeid in nazi Duitsland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee absoluut niet !in het verre verre verleden ,ook nl was het ook niet zo mooi! Zelfs toen in nl al zgn godsdienst vrijheid was ,gold dat min of meer alleen voor protestanten en katholieken .maar dat was al lang niet meer aan de orde na 1900 .er was wel jaloersheid ,argwaan enz maar in de grote steden ,ging men gewoon met elkaar om ,er zal heus wel een keer iets minder fris zijn verlopen , of geroepen . Het is ons misschien niet voor testellen ,en ja het staat ook niet zo duidelijk in je geschiedenis boek, maar nl voor de oorlog was verdeeld !?ja !in socialisten ,communisten,katholieken ,protestanten ,gereformeerden . Het ging er helemaal niet zo braaf aan toe . Katholieken kochten bijna nooit hun boodschappen bij protestanten winkels ,of ja bij jode winkels !behalve stiekem op zondag (dan waren die open op grond v Gods dienst vrijheid en op zaterd dicht . Er was over en weer enorm veel argwaan ,en ongezond kliekjes denken . Zelfs ver na de oorlog kochten katholieken niet bij Simon de wit ,en protestanten bij AH (of anders om ):) dus zie het zo er werd niet gediscrimineerd .maar men was niet open naar elkaar .natuurlijk zeker in de weten schap ,kunst ,en handel deed men niet zo benepen .Was zeker niet allemaal pais en vree ,maar nee niet die haat ,die in toen in Duitsland werd opgehitst .

Absoluut niet vergelijkbaar met de toestand in Duitsland. Nederland is van oudsher een tolerant land en de Joodse bevolking werd volledig geaccepteerd op wat incidentele antisemitische incidenten na, want antisemitisme is van alle tijden. De Joodse bevolking voelde zich geheel veilig en hoopte intens dat dat de gebeurtenissen in Duitsland niet zouden overslaan naar Nederland. Er was niets dat er op wees dat dat zou gaan gebeuren.

Erg. En ja, vergelijkbaar en zelf in grotere maten dan na 1940 durf ik te beweren. Voor 1940 en ver daarvoor werden Joden in het Europese rechtssysteem als vreemdelingen bestempeld. Om een voorbeeld te noemen; Ze werden achtergesteld en strenger gestraft dan niet-Joden. Bij de doodstraf werden Joden niet "gewoon" opgehangen maar was het gebruikelijk om de Joden op de kop te hangen met links en rechts naast hem of haar twee opgefokte honden die ook aan de poten werden opgehangen. Als de jood door de helse pijnen toegaf om van zijn religie af te stappen en als Christen verder te gaan, werd hij van de galg afgehaald, gedoopt en alsnog onthoofd. In de 19e eeuw werd jodenhaat gezien als een sociaal verschijnsel en werden er zelfs biologische motiveringen bij gehaald om joden achter te stellen. Joden zijn door de eeuwen heen altijd gediscrimineerd en onderworpen aan gruwelijke rituelen, puur omdat ze Jood waren. En ja, dat in Nederland. Anti-judaïsme werd het toentertijd genoemd en was net zo geaccepteerd als dagelijks poepen. Pas toen vanuit het sociaal Darwinisme werd bepaald dat het Jodendom een ras was en niet enkel een religie sprak men toen pas van antisemitisme. En ook was dit een acceptabel en normaal verschijnsel. Joden hadden minder rechten en daar twijfelde zelden iemand aan. Was de gewoonste zaak ter wereld. De Jodenhaat in WO2 is niets erger geworden. Het enige grote verschil is dat de Nederlanders en Duitsers massaal Joden gingen uitroeien. De haat werd op zeer grote schaal omgezet in daden. Hierdoor werden mensen tijdens en na WO2 wakker geschud omdat ze getuige waren van de gruwelijkheden. Mede hierdoor nam de haat tegen de Joden in Nederland zelfs af en werd de haat tegen de Joden vervangen in haat tegen de Duitsers en in mindere mate richting de Italianen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100