Hoe komt het dat bepaalde schrijvers zo populair zijn bij de lezer?

Bij bepaalde schrijvers spreek je van een hypevorming. Iedereen wil de boeken van die schrijver lezen. Hoe komt dat?
Bijv. Francine Oomen, Carry Slee, etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat hun schrijfstijl een breed publiek aanspreekt. Of vanwege mond-op-mond reclame ... denk maar aan "50 shades of grey" (sorry ken de Ned. vertaling niet)

Omdat ze voor een duidelijke doelgroep iets schrijven en vaak omdat ze herkenbare dingen oproepen bij de doelgroep. En vaak wordt het boek ook verfilmd, waardoor de boeken weer in trek zijn.

Feit is dat veel mensen niet weten wat goede boeken zijn. Ze verdiepen zich er weinig in, omdat nu eenmaal niet iedereen genoeg interesse heeft in de boekenmarkt. Feit is ook dat vrijwel iedereen zo nu en dan graag een boek leest. Maar: hoe een goed boek te kiezen als je er weinig verstand van hebt? Dan ga je te rade bij anderen, bij de media of de leeslijst van je school. Media/anderen: dit heet mond-op-mondreclame. Iemand leest een goed boek, tipt twee anderen en zij tippen ook weer twee anderen. De media pakken het op, misschien ook deels door goede marketing en timing van de uitgeverij, en voor je het weet is een boek een hype. Dat is zeldzaam voor nieuwe boeken, maar er is op elk gegeven moment wel minstens één boek of serie "hip". Op dit moment is dat de Vijftig tinten-serie, een tijd geleden de Harry Potter-boeken en tussendoor komen boeken als Het Diner van Koch, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Tonio van A. F. Th. van der Heijden op omdat ze prijzen winnen en aandacht genieten. De leeslijst op school is een interessanter verhaal. Want hoe komen die boeken op die lijst? Van veel oude teksten (middeleeuwse romans) zoals Karel ende Elegast kun je zeggen dat ze erop staan omdat ze studietechnisch zo interessant zijn. Ik als student Nederlands werd direct geconfronteerd met het feit dat de Karel ende Elegast nu eenmaal een goed studieobject was omdat het alle elementen bevat van een typische middeleeuwse Karelroman. Andere boeken zoals De Aanslag van Mulisch, Bint van Bordewijk en Het Gouden Ei van Krabbé blijven in de leeslijst staan omdat ze prettig lezen én ze tegelijkertijd door leraren van hoge waarde worden geschat. Een leraar die die boeken vroeger las omdat zijn docent ze aanraadde, zal ze ook aan zijn eigen leerlingen aanraden, ongeacht de vraag of ze nog "actueel" zijn (voor zover een boek "actueel" moet zijn). Op zo'n manier bouwt een literatuur zijn eigen canon op. Boeken als die van Kluun hoef je over twintig jaar echt niet meer in de canon te zoeken, daarvoor is het niet "literair" genoeg. Andere boeken, zoals Tonio, De Maagd Marino van Yves Petry of - volgens veel literaire critici de enige echte grote schrijver van dit moment - Arnon Grunberg, wel. Ze waren actueel en werden toen hoog aangeschreven, blijven dat en zullen ooit op leeslijsten geplaatst worden als "lees het nou maar, da's literatuur". Je hebt een heel interessante vraag gesteld - van mij een +-je! Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord. ;-) ~Amfi

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100