Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een suikerpiek net zo schadelijk als een hoge bloedsuiker?

Ik ben 26 jaar en heb Diabetes Type 2. Ik ben gelukkig goed op weg om de laatste medicijn die ik gebruik metformine af te bouwen. Nou weet ik dat een bloedsuiker van boven de 9 niet goed is op lange termijn. Gelukkig heb ik geen last meer van chronisch hoge bloedsuikers.

Er is alleen wel iets waar ik graag meer over wil weten. Op internet staat het niet duidelijk genoeg. Ik heb bij het eten van bijvoorbeeld roombroodjes een piek van 13. Na een uur is het wel weer gedaald naar 7. Is het gevaarlijk, zo ja, brengt het net zoveel schade toe als chronisch verhoogde bloedsuiker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de stijging van de bloedglucosespiegel van korte duur en niet al te groot is, is hyperglykemie (suikerpiek) meestal niet zo erg. Een extreem hoge bloedglucosespiegel of een bloedglucosespiegel die lang hoog blijft kunnen leiden tot een coma wanneer het niet gelijk herkend en behandeld wordt. Als jij je echter goed blijft voelen en de suikerspiegel daalt snel onder de 8 mmol/liter zal het niet veel kwaad kunnen. Je zal ongetwijfeld onder controle staan bij een arts. Je moet dan ook zeker met hem/haar overleggen als je dit soort vragen hebt.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperglykemie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100