Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik krijg elk jaar de griepprik: kan ik de griep wel doorgeven?

Ik krijg al bijna 40 jaar de griepprik, ik kan de griep wel krijgen maar dan in een minder ernstige vorm. Zeker de laatste 20 jaar heb ik nooit de griep gehad, mijn man wel een paar keer.

Op mijn werk is een flinke epidemie aan de gang, mensen liggen zo een week op bed van de griep. Kan ik de griep wel doorgeven aan mijn man en kinderen als ik gewoon goed mijn handen was etc gedurende de dag en voor ik naar huis ga?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas... Zoals je ongetwijfeld weet (geef je zelf aan) geeft de griepprik geen enkele garantie dat je niet in aanraking komt met het virus, en ook geen 100% garantie dat je niet geïnfecteerd raakt ("in contact komen" en "besmet raken" is iets anders) Elk jaar wordt er -bijna één jaar van tevoren- een nieuwe vaccin ontwikkeld die een grote mate van bescherming zal bieden tegen de stammen van de virus die men verwacht dat in het volgende seizoen voor problemen gaan zorgen. Dus dat betekent dat het niet eens zeker is dat je gevaccineerd bent tegen de stam(men) waarmee je in aanraking kan komen! Maar ja, eerlijk is eerlijk: de wetenschappers die dat soort dingen doen, zijn de besten in hun veld, en weten heel goed waar ze mee bezig zijn, dus zeker als je grote gezondheidsproblemen kan verwachten bij het oplopen van griep, is het zeker de moeite waard om je prik te halen. De belangrijkste weg van transmissie van griep is via de lucht, omdat het virus tot kilometers ver zich kan verspreiden onder gunstige omstandigheden in aerosol vorm, en er zijn maar slechts een paar virussen nodig die in contact komen met je slijmvliezen (in neus, mond, bronchiën, ogen...) om een infectie teweeg te brengen. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is infectie via de lucht niet de enige vorm van besmetting: ook rechtstreekse contact is een belangrijke weg van besmetting. Maar hier heb je ook het trucje: de virus kan niet via je huid binnendringen. Contact met de slijmvliezen is écht noodzakelijk, dus het is belangrijk dat niet alleen jij, maar ook je familie zijn handen goed wast, en heel bewust afblijft met handen en vingers van ogen, neus en mond. Verder is het verstandig om het huis goed te ventileren (dat verlaagt de concentratie van virus in aerosol vorm in de lucht) Ontsmetten van oppervlakten heeft niet zo veel zin, je kan je beter richten op een zeer goede hygiëne van de handen, en vooral nóóit aan je ogen, mond en neus zitten. Via voedsel is transmissie ook mogelijk, dus goede hygiëne tijdens bereiding thuis is ook belangrijk. Zoenen is geen al te goede manier van transmissie, maar een goede, ouderwetse french kiss is uiteraard een uitzondering hierop... (^_°) Via de link vind je vrij technische informatie, maar toch zeer goede en betrouwbare info over transmissie.

Bronnen:
http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Professione...

Ja, jij kunt besmet raken met het virus, en daar zelf ziek van worden en/of ook anderen besmetten (ook als je zelf niet ziek wordt). De truc van de griepprik is dat griep dan meestal iets minder heftig is en vooral dat de kans op complicaties (denk aan longontsteking e.d.) kleiner is. Overigens is het influenzavirus aerosool: het wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht, vooral via niezen en hoesten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100