Acclimatiseert je lichaam als je naar een warmer land gaat met een ander klimaat?

Als je bijvoorbeeld van België naar Spanje verhuist, word je de temperatuur dan gewoon na een tijd of blijf je zweten en warm hebben zoals op de eerste dag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker. In Suriname heeft men het over 'guur' weer als er een windje staat en wat wolken hangen. Het is dan vaak rustig 25 graden, maar men trekt gewoon een sweater aan. In Noord-Afrika sprak ik iemand die klaagde dat het in de winter soms maar 10 graden boven nul was. Hij trok dan twee broeken over elkaar aan. Wij nemen geen absoluten waar, alleen relatieve temperatuur. Je kunt dit goed testen met drie bakken water: 1 koud, 1 warm en 1 lauw. Houd je linkerhand in de koude bak en je rechter in de warme. Als je na een minuutje je beide handen in de lauwe bak doet voelt de linker 'warm water' en de rechter 'koud water'.

Je went er op een gegeven moment aan, maar hoe snel dit gaat zal voor iedereen verschillen. Ik heb zelf bijna twee jaar in California gewoond en toen ik daar net woonde (Oktober, met ongeveer 18 graden) liep ik zonder jas rond en had ik het nog warm, terwijl anderen al met een jas aan rond liepen. Een jaar later liep ook ik in diezelfde periode met een jas aan (terwijl ik ze het jaar daarvoor dus nog voor gek verklaarde).

Dat is per persoon verschillend. Sommige mensen wennen snel aan een ander klimaat en vinden het heerlijk, andere mensen wennen er nooit aan en blijven het te warm of te koud vinden. Het is wel zo dat je je leeftempo aan gaat passen aan de temperatuur. Het is niet voor niks dat in warme landen siestas gehouden worden en dat in tropische landen het werktempo over het algemeen een stuk lager ligt dan in koude landen. Koude heeft als voordeel dat je jezelf er op kunt kleden, bij warmte kun je op den duur niks meer uitdoen en je hele leven doorbrengen in de airco is ook geen lolletje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100