Hoe kan ik aan iemand bewijzen dat ik niet lieg?

Ineens vanuit het niks kreeg ik een berichtje van iemand die beweerde dat ik loog over een feit, ik had het achter gehouden.

Nu is het zo dat ik hetgeen dat deze persoon beweert dat ik zou hebben achtergehouden/over heb gelogen absoluut niet heb gedaan.

Ik zit hier heel erg mee in omdat dit een hele goeie vriend van mij was/is en ik deze vriendschap niet wil opofferen. Ik begrijp ook helemaal niet hoe deze persoon aan de "informatie" komt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als diegene verteld hoe hij aan die informatie komt, kun je er achteraan, word het niet verteld of heel vaag, dan gelooft diegene het zelf misschien wel niet. Maar het kan ook een verkapte poging zijn om van een vriendschap af te komen. Kleine dingetjes worden aangehaald om een excuus te hebben. Als het echt zo'n goede vriend is valt het uit te praten, zoniet dan is er altijd een reden waarom bepaalde mensen niet mee je toekomst in gaan. Zoals iemand anders al zei, je moet face to face praten om misverstanden te voorkomen en je kan gelijk ook het gezicht aflezen. Je moet het recht hebben om jezelf te kunnen verdedigen, krijg je dat niet dan zou ik me niet eens druk maken want dan lijkt het me zo'n verkapping

Misschien is het beter om met elkaar te praten face to face ipv via berichtjes. Dat praat ook makkelijker en kun je elkaar ook recht in de ogen kijken. Als iemand echt een goede vriend van jou is, dan zou hij jou ook moeten geloven ipv roddels van anderen.

Effe bellen en vragen waar ie dat vandaan heeft ? anders even afspreken dat je wel face to face hier op terug komt persoonlijk contact is altijd beter wie gebruikt daar nu ook sms voor om dit tie sturen? maar goed dat is mijn mening

Informatie achterhouden is niet hetzelfde als liegen. Iets achterhouden betekent gewoon dat je iets niet vertelt. Liegen is de waarheid verdraaien, hem mooier of lelijker maken dan 'ie eigenlijk is. Je hoeft niet te bewijzen dat je niet liegt als je niet gelogen hebt. Zoiets valt eigenlijk ook niet te bewijzen, zeker niet als je iemand tegenover je hebt die bij hoog en laag volhoudt dát je gelogen hebt. De persoon die jou beschuldigt van een leugen (of het achterhouden van een of ander feit) moet eerst maar eens bij zichzelf te rade gaan. Misschien ken je de oud-Hollandse uitdrukking: 'zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten'. Die vriend die jou beticht van een leugen is dan de waard (de eigenaar van de herberg), en hij vertrouwt zijn gasten (vrienden zoals jij) niet omdat hij zélf niet te vertrouwen is. Snap je? Zeg dat maar tegen die vriend van je. Daar kan hij het dan lekker mee doen.

Bewijzen zal moeilijk zijn, als je niet over harde bewijzen beschikt. Benader je vriend rechtstreeks, en zeg dat je bent geschrokken van zijn reactie. Vraag hem hoe hij aan de informatie kwam, en vertel hem jouw verhaal.

Het hele welles nietes gedeelte kun je overslaan door jou feit te bevestigen met meerdere bronnen (En niet alleen wikipedia want wiki kan praktisch iedereen aanpassen) Saludos,

Als je een deel van 'de waarheid' niet vertelt, is er zeker geen sprake van een leugen. Wèl is er dan mogelijk sprake van 'een leugenachtig gedrag' Aan iemand rechtstreeks bewijzen dat jij over een bepaald onderwerp niet gelogen hebt, is helaas onmogelijk. Wat je echter wèl kunt bewijzen is dat de volle waarheid overeenkomt met hetgeen jij verteld hebt. Hieruit blijkt dan indirect dat jij de volle waarheid wel degelijk hebt verteld. Bel dus je vriend op, maak een afspraak met hem en praat.. met elkaar. Beloof hem de volle waarheid te vertellen teneinde de misverstanden tussen jullie de wereld uit te werken. Groet, Ton

Je kunt niet bewijzen dat je iets niet verteld hebt, (of geschreven of gemaild of ge-smst), in de laatste gevallen zijn daar niet eens bewijzen voor. Ik begrijp uit je vraag dat je vriend iets gehoord heeft over jou wat jij niet verteld hebt. In dat geval gelooft ie alles wat over jou verteld is en beschuldigt jou meteen alvorens er met jou over te praten. Persoonlijk gezien vind ik dat geen vriendschap meer waard als het werkelijk een valse beschuldiging is. Pas als die met jou had gesproken onder 4 ogen en jou kan zien als je zegt het niet gedaan te hebben dan had die jou een kans gegeven jezelf te bewijzen door de juiste houding aan te nemen bij een beschuldiging, maar nee, die vriend kiest de makkelijkste weg, die durft jou niet eens in je gezicht te zeggen waar het op staat en doet dit lullig via sms. Maar goed. Je kan jezelf laten kennen natuurlijk en achter hem aan huppelen, je sms-tegoed op maken om hem te bereiken of je hem alsjeblieft mag spreken en als die dat niet wil weer sms-en dat het niet zo is. Hier kan je eindeloos mee doorgaan tot je een ons weegt (en je rekening een kilo ongeveer), als die vriend andere mensen eerder geloofd dan zijn goede vriend(in) van hem is die vriendschap voor hem waarschijnlijk niet zo belangrijk ls die voor jou was. In dat geval vecht je tegen de bierkaai. Dit laatste is helaas de enige mogelijkheid voor je, achter hem aanlopen. Persoonlijk zou ik de eer aan mezelf houden, wil die niet? Ook goed, dan bekijkt die het maar met zijn vale beschuldigingen, voor hem nog 10 andere goeie vrienden hoor. succes.

Gewoon eerlijk blijven, als jij weet dat het niet zo is, is het niet zo. Zoek getuigen en doe het vooral zonder ruzie. :)

Liegen is bewust een onwaarheid vertellen met de intentie dat anderen er niet achter mogen komen, of anders gezegd niet willen dat iemand hier achter komt. Jokken is bewust een onwaarheid vertellen vanuit goodwill (nee je hebt geen dikke kont, of bij een verrassingfeestje.... we gaan naar de bioscoop oid) Het is uiteindelijk niet erg als iemand erachter komt dat je niet de waarheid vertelde. Iets achterhouden, is simpelweg niet alles vertellen, en ik zie niet in waarom je iets niet mag achterhouden als je daarmee niet ZELF directe schade aan een ander berokkent (een geslachtsziekte achterhouden terwijl je sex hebt met iemand moet niet kunnen natuurlijk) Doelbewust verzwijgen, ligt al wat complexer, maar ja zelfs in ons rechtsysteem mag je van alles verzwijgen, je mag alleen niet liegen. Iets niet vertellen is dus niet liegen, en als die zogenaamde goede vriend waarvan jij de vriendschap niet op het spel wilt zetten idd zo'n goede vriend is, dan luistert diegene naar jou en gelooft je, zolang hij het tegendeel niet kan bewijzen (en iemand anders die dit gezegd heeft is geen bewijs) Als er niks te bewijzen valt, komt het dus neer op, dan zal hij je geloven op je woord als je met hem praat. Doet hij dat niet, dan moet je eens 2 x nadenken of dit dan inderdaad wel zo'n goede vriend is.

Probeer als eerste kalm te zijn. Angst, paniek en andere negatieve emoties/gedachten zijn zaken die je niet verder helpen. Alleen met een heldere geest is het mogelijk de situatie te overzien en goed op te lossen. Begin dus met jezelf, dat is het belangrijkste en ga uit van je eigen kracht. Als je kalm ben, dan kun je proberen de situatie te overzien. Je geeft al aan dat het een belangrijk persoon voor je is en dat jij deze vriendschap niet op het spel wilt zetten. Probeer voor jezelf de situatie helder te krijgen: waarom denk je vriend eigenlijk dat je liegt? Hoe komt je vriend daarbij? Dit soort vragen dus om voor jezelf de situatie helder te krijgen. Hierbij kun je eventueel ook contact kan zoeken met mensen uit je omgeving die je vertrouwt en meer informatie kunnen geven over de situatie. Bovenstaande is voorbereiding als je contact met je vriend gaat proberen te zoeken. Het geeft jezelf ook een stuk rust in je eigen hoofd als je de situatie helder hebt. Probeer als je contact zoekt met open geest te communiceren. Laat je vriend zijn/haar verhaal doen. Oordeel niet als deze persoon emotioneel is en probeer er door heen te prikken. Vaak kunnen mensen emotioneel reageren en gaan ze bijvoorbeeld in de aanval. Probeer zelf rustig te zijn en niet in de emoties mee te gaan. Je vriend kan kalmer worden of blijft misschien wel emotioneel. In het eerste geval kun je het gesprek vervolgen en vragen stellen over de situatie. Je vriend komt immers met een verwijt, dan lijkt me ook dat deze persoon ook met een goede onderbouwing moet komen. Vervolgens kun je voor jezelf dan gaan bepalen of het terecht is of niet. En op dat moment of een later tijdstip met een weerwoord komen. In het tweede geval als je vriend emotioneel blijft, dan kun je beter het gesprek beëindigen. En het op een later tijdstip bovenstaande alsnog proberen. Het belangrijkste is denk ik om te proberen te achterhalen wat de oorzaak is en met oprechtheid te proberen hier achter te komen. Ook als het niet het gewenste resultaat heeft. Maar je het probleem wel proberen op te lossen. Als je dat doet, dan heb jij je best gedaan en kun jij jezelf geen verwijt maken. En als je vriend daar dan een probleem mee heeft? Dan is feitelijk toch zijn/haar probleem en moet je denk voor jezelf de afweging maken of die vriendschap op dat moment nog wel zo waardevol is. Of dat het misschien niet beter is tijdelijk elkaar even niet te zien. Toegevoegd na 1 uur: Je draait feitelijk de vraag om. Zie verder de reactie onder

gewoon praten zoals je normaal doet. als je ze niet geloven. zeg je:'' kom dan gaan we langs de politie kijken of ze een leugendetector hebben.'' maar hoe je het doet moet je het zelf weten mattie :D

In deze situatie kun je twee dingen onderscheiden. Ten eerste je (goede) band met je vriend, en ten tweede de inhoud: een berichtje. Waarschijnlijk is de band met je vriend belangrijker dan dat berichtje. Dus richt je op het herstellen van de relatie. Bel hem dus op en zeg iets als: "Joh jij bent een goede vriend van mij, en dat wil ik graag zo houden. Nu ik gekke dingen over een berichtje, dus dat wil ik graag uitpraten." Wees dus open, en schuif je angst opzij. Er gaat niets boven een goede vriendschap.

Met logische argumenten. De vraag die je moet stellen is waar deze persoon zijn beschuldiging op baseert. Draai de bewijslast dus eerst om. Kan die persoon bewijzen dat je liegt en ook verklaren waarom je liegt en het blijft ontkennen? Als dat niet lukt, probeer dan pas te bewijzen waarom je niet liegt. Hoe je overkomt is ook heel belangrijk. Ga die persoon niet (persoonlijk) aanvallen. Blijf je standpunt verdedigen. Ga ook niet direct contact uit de weg; dan kom je niet geloofwaardig over. Ga oog in oog in gesprek met die persoon. Als die persoon je niet kan of wil vertrouwen en niet voor reden vatbaar is, dan is er helaas niks aan te toen.

Loop even naar die gene toe die jou daarvoor beschuldigt en vertel hem rustig dat jij het niet hebt gedaan, Probeer ook uit te leggen waarom je het niet hebt gedaan. Als je gelijk helemaal druk gaat maken en boos word op die gene, Lijkt het er op om van je schuld af te komen. En dat is niet de bedoeling. Daarom als jullie even rustig met elkaar praten 5 min. Dan denk ik dat jullie elkaar wel begrijpen. Als dit ook niet werkt zal ik het laten rusten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100