Ja en nee.
Bacteriën hebben geen longen, dus ze kunnen niet verdrinken zoals een mens in water zou verdrinken.
Maar dat betekent niet dat bacteriën niet ademen. In grote lijnen heb je twee soorten bacteriën: aëroben en anaëroben.
Alle aërobe bacteriën hebben zuurstof nodig, en dat betekent dat ze zuurstof uit hun omgeving binnen moeten halen. In het water vind je altijd een hoeveelheid opgeloste zuurstof (daarom kunnen ook vissen onder water overleven), dus verdrinken ze niet.
Je hebt ook anaërobe bacteriën die geen zuurstof nodig hebben (of zelfs doodgaan in aanwezigheid van zuurstof) Deze tweede soort kan je écht niet verdrinken onder water!
Maar als je 'verdrinken' vertaalt als "niet aan zuurstof kunnen komen", dan is het zeker mogelijk om een aërobe bacterie te 'verdrinken'. Sterker nog, het is een zeer bekende conserveringstechniek, bekend onder de naam "vacumeren": haal alle lucht (dus ook het zuurstof) uit de omgeving van een bacterië, en dan zal deze 'verdrinken'.
Vroeger (honderden of zelfs duizenden jaren geleden) kon men levensmiddelen niet vacumeren, dus werden deze in vet of olie bewaard, die sowieso geen zuurstof bevat, zeker als je de levensmiddelen in de olie verhit.
De combinatie van voedsel geconserveerd onder olie/vet en een relatief lage temperatuur leverde een houdbaarheid van enkele maanden, omdat de meeste anaërobe bacteriën niet kunnen groeien op lagere temperaturen. Zo werd dus bereikt dat zelfs bacteriën die niet te verdrinken waren, niet konden groeien.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aeroob