mijn zusje gaat binnenkort voor een borstvergroting naar een kliniek in België. daar is deze ingreep nl veel goedkoper dan in Nederland. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens een ander forum (zie bron) zou een Belgische chirurg hebben aangegeven dat het vooral met de belastingwetgeving te maken heeft. Tarieven voor medische ingrepen zijn sowieso anders in België. Omdat mensen daar vooral zelf hun ziektekosten moeten betalen, vermoed ik dat ze daar niet - zoals hier - met DBC's werken. Door ons DBC-systeem, waarbij je een vast bedrag betaalt voor een behandeling die bij een bepaalde diagnose hoort, krijg je de aparte situatie dat iemand die meer kosten maakt voor dezelfde behandeling, net zoveel kost als iemand die minder kosten maakt. Als je dus voor behandeling X naar het ziekenhuis gaat, maakt het in kosten voor de verzekeraar niet uit of je nog extra foto's moet laten maken, of dat er bepaalde complicaties zijn die weer behandeld moeten worden. Dat betekent dat als je in het buitenland eenzelfde ingreep laat doen, het voor kan komen dat je veel minder betaalt dan in Nederland, maar ook dat je veel meer betaalt dan het hier zou hebben gekost.

Bronnen:
http://forum.viva.nl/forum/list_message/942355

In Belgie is het inderdaad voordeliger, omdat de artsen daar lagere loonkosten rekenen. Ook de huur van operatiekamer e.d. is goedkoper dan in Nederland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100