Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een psychotherapeut in principe alle psychische problemen plaatsen in een stoornis of bepaald algemeen kader?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. tenminste niet in een definitief kader als een diagnose. Er zijn psychische problemen die terechtkomen op het bordje van een neuroloog en dat horen er nog een paar meer te zijn wat mij betreft. Bovendien zijn er een aantal kaders die stiekem geen kaders zijn maar een verzamelbak van gevallen die niet gediagnosticeerd kunnen worden maar waarvan een bepaalde oorsprong vermoed wordt. Helaas wordt zo'n verzamelbak (bijvoorbeeld het autistisch spectrum, of borderline-problematiek om wat te noemen) vaak (gemakkelijk?) als diagnose gesteld (dus het is autisme; dus u hebt borderline etc) met alle problemen van dien. Dit heeft o.a te maken met DSM iv (diagnostic and statical manual of mental disorders versie iv) dat voor een explosie aan diagnoses van mentale stoornissen heeft gezorgd. Overigens is het o.a comite voor de rechten van de mens in het geweer gekomen tegen de (volgens hen) al te gemakkelijke diagnosestellingen en bijbehorende behandelplannen, alsmede de doorgeslagen medicatie tov psychotherapie. zie bron. Uiteindelijk is dus misschien wel meer het probleem dat problematiek die bij een psychotherapeut hoort te komen niet bij hem aankomt...

Niet alle, maar wel de meeste

Nou echt niet, daarvoor is het echt wel vel te lastig, zelfs een super psychiater lukt dat niet.

De meeste idd wel. Dit komt omdat de kaders niet zwart of wit zijn, maar ook grijze gebieden kent. Maar of de diagnoses van zo'n persoon kloppen, zullen door anderen altijd betwist worden.

Hersenen zijn veel te ingewikkeld. Ze weten al vrij veel maar toch veel te weinig. Alles alles weten dan ja ... en het is dus nee.

Nee, onmogelijk Persoonlijk zie ik etiketteren als beperken, door derden Als de client erin gaat geloven, wordt de focus vaak gelegd op 'wat niet mogelijk is', op de 'beperking' en men identificeert zich ermee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100