Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Dromen....

Ik slaap heel slecht omdat ik mijn dromen onthou. Ik weet als ik op sta nog zeker vier dromen na te vertellen. Ze zijn ook zo echt dat ik soms realiteit en dromen door elkaar haal omdat ik droom over dagelijkse gebeurtenissen.

Hoe kan ik beter slapen. Van slaappillen tot dromenvangers heb ik al geprobeerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je draait het om: omdat je slecht slaapt, onthoud je je dromen. Na de droomfase zou je min of meer soepel door moeten 'glijden' naar de volgende slaapfase. Maar sommige mensen worden tussendoor even wakker - de meesten merken daar niets van omdat ze gelijk weer inslapen, maar sommigen worden echt Wakker - bijvoorbeeld omdat ze moeten plassen niet lekker liggen, het te warm of te koud hebben of iets dergelijks. En als je echt wakker wordt, weet je dus ook dat je net gedroomd hebt, en zeker als dat nare of vreemde dromen zijn onthoud je die ook (ik vroeg me vannacht af wie toch dat idee had bedacht van de lichtreclame naast de maan en hoe ze dat deden ;p). Dat je over dagelijkse dingen droomt, is ook logisch: in je slaap verwerk je al die dingen, ruim je alles van de dag op als het ware. Hoewel al die dingen wel op een volstrekt onlogische manier dooreen gehusseld kunnen worden ;-) Ik weet dat ikzelf onrustiger slaap, en dus meer dromen onthoud, als ik teveel slaap of een erg drukke dag gehad heb. Zou zoiets bij jou kunnen meespelen? Heb je een goede "slaaphygiëne"? Dus: ruim voor je naar bed gaat tv en comp etc uit, liefst op vaste tijden gaan slapen en opstaan, frisse lucht in je slaapkamer, niet te warm slapen en dergelijke? Als je dat allemaal doet en je slaapt nog steeds zo onrustig, zou je je eventueel tot een slaapkliniek kunnen wenden, er zijn er meerdere in Nederland, gewoon even Googlen op slaapkliniek, dan weet je wat er in jouw buurt is. Welterusten!

Dromenvanger

Omdat je dromen onthoudt hoef je nog niet slecht te slapen, of zijn het heel nare dromen? Het zou kunnen dat je met wat te veel spanningen hebt te maken; in dat geval zou je wat ontspanningsoefeningen kunnen doen of yoga.

Misschien leuk om te leren lucide dromen, dat is dat je weet dat je op het moment aan het dromen bent, en dan kan doen in je droom wat je maar wilt. Zo kan je misschien beter dromen en realiteit uit elkaar houden. Of je er ook beter van gaat slapen weet ik niet.

Bronnen:
http://www.lucidedromen.nl/

Mischien helpt het als je je dromen opschrijft

Elke nacht maak je een slaapcyclus een paar keer mee, in elke cyclus komt de REM-slaap een keer voor. Dit is de fase van je slaap waarin je ogen snel bewegen en waarin je het meest droomt. Als je veel dromen onthoudt, is de kans groot dat je telkens tijdens je REM-slaap wakker bent geworden. Tijdens deze fase slaap je niet echt diep, daarom word je vrij makkelijk wakker, en als dat gebeurt is de kans groter dat je de droom onthoudt dan als je wakker wordt wanneer de droom al is afgelopen. Als je beter wil slapen werkt het misschien om iets te gebruiken dat een lekkere, niet te sterke geur verspreidt (zoals een lavendelkaarsje). Als het goed is slaap je dan rustiger en heb je minder last van nare dromen. Verder helpt het ook als je gedurende de dag jezelf moe maakt, zodat je als je je bed in kruipt diep gaat slapen.

Niet kunnen slapen heeft voornamelijk te maken met gedachten die nog blijven ronddwalen en nog niet zijn verwerkt. Kennelijk neem je niet vaak de tijd om die gedachten te gaan verwerken. Je kunt ze heel goed onder controle krijgen en gaan verwerken. Een goede methode hiervoor is mediteren. Elke keer voor het slapen gaan. Je zult merken dan de steeds gemakkelijker met een leeg hoofd in bed zult kruipen. Dan zijn de gedachten verwerkt. Oefening baart kunst.

Ik kon ook een paar weken heel slecht slapen. Toen ging ik even 5 minuten yoga'en voordat im ging slapen, hielp echt!

Mogelijk willen de dromen je iets vertellen over zaken die jou in het dagelijkse leven bezig houden. Je kunt aan droombeelden symbolen geven die een betekenis kunnen hebben in jouw dagelijks leven. Daar zijn ook boeken voor te vinden al moet je ze met een korreltje zout nemen. Ga eens bij jezelf na at de dingen zijn die je in het dagelijkse leven na laten denken. Kijk eens of van de droomsymbolen een puzzel te maken is die een verhaal vormen die parrallel loopt met de gedachten in jouw wakkere leven. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100