Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is antibiotica nou goed of slecht voor je? En waarom wel/ niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarom zouden antibiotica slecht voor je zijn? Mits voorgeschreven door een arts en op de juiste manier gebruikt voor de bijbehorende aandoening zijn antibiotica goed voor je, omdat je er beter van wordt. Antibiotica die te pas en te onpas worden gebruikt voor oneigenlijke doeleinden zijn indirect slecht voor je omdat bacteriën resistent kunnen worden tegen die antibiotica, dat kan uiteindelijk ziektes die lange tijd simpel te bestrijden waren zeer moeilijk tot niet te bestrijden maken.

als je iets onder de leden hebt is het heel goed spul maar om antibiotica te nemen terwijl er geen reden voor is dat is natuurlijk heel slecht

Antibiotica is in principe slecht voor je lichaam maar kan je leven redden. Dus meestal heb je geen keus. Ze killen niet alleen de schadelijke bacterien maar ook de noodzakelijke niet schadelijke. Dit merk je omdat je meteen aan de diaree geraakt. Je darmflora gaat er ook aan. Natuurlijk zit er in dezelfde pil een antidiarreemiddel, dus merk je er minder van. Toch kunnen we er niet meer zonder.

Wanneer je antibiotica krijgt voorgeschreven moet je de kuur wel helemaal afmaken. Doe je dat niet dan kan je resistent worden. Antibiotica is niet slecht voor je al pakt het natuurlijk niet alleen de schadelijke bacterien aan maar ook de nuttige bacterien krijgen een oplawaai. Daarom moet je het niet te vaak gebruiken en alleen op advies van de huisarts

Antibiotica neemt tijdelijk een deel van de lichaamsfunctie over om een infectie te bestrijden. Eigenlijk moet het lichaam dit zelf aankunnen, zonder deze hulp. Het gevaar ligt nu op de loer, dat iemand die veelvuldig antibiotica gebruikt heeft, het effect er van uiteindelijk steeds minder wordt, en als men in een ernstige situatie terecht komt, na een ongeluk of operatie, de antibiotica onvoldoende werkt.

Antibiotica zorgt op de duur dat de bacterien waartegen het wordt voorgeschreven, resistent worden tegen het medicijn. Als op de duur alle bacterien resistent zijn en geen enkel medicijn helpt dan... Antibiotica is dus niet te prefereren mits het met mate gebruikt wordt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Antibioticum

Ik zeg ja en nee. Ja ze kunnen je leven redden bij een ernstige infectie. Nee je eigen afweer zou daardoor lui kunnen worden met evt allergieën als gevolg.

Zoals bij alle medicijngebruik kun je die vraag niet met een simpel 'ja' of 'nee' beantwoorden. In veel landen krijg je al antibiotica als je bij wijze van spreken al een begin van snotterigheid vertoont. Dat is zowel slecht voor je eigen afweer als voor de resistentie van bacteriën. Heb je een infectieziekte die moeilijk geneest of tot complicaties kan leiden dan is het een ander verhaal. Dan zijn bijwerkingen, zoals een verstoorde darmwerking, ook wat makkelijker te accepteren.

antibiotica is, bij juist gebruik, eerder beter dan slecht voor je. wel krijgt je darmflora een flinke opdonder. ik combineer het gebruik van antibiotica dan ook altijd met probiotica.

Antibiotica zijn de grootste zegen van de medische wetenschap en zelfs De grootste medische uitvinding ooit. Sinds de ontdekking van antibiotica sterven we niet meer aan de meest basale ziektes waar we vroeger bij bosjes aan stierven, of jarenlang zeer ernstig verzwakten als we er wel uit onszelf bovenop kwamen. Hedendaagse geneeskunst is zelfs ondenkbaar zonder antibiotica. Er kleeft echter één nadeeltje aan : het wordt teveel en te makkelijk gebruikt. Niet alleen in de mensen-geneeskunde, maar ook in de veeteelt wordt er met antibiotica gestrooid als ware het suiker, waardoor er inmiddels heel veel schadelijke bacteriën resistent zijn geworden tegen het goedje. En als we dat op die manier volhouden, is er straks geen enkele bacterie meer die we nog op die eenvoudige en goedkope en doeltreffende manier het loodje kunnen laten leggen, en steken de oude infectieziekten de kop weer op, en kun je weer doodgaan aan een simpele longontsteking, oorontsteking of ontstoken wondje. Om patienten tevreden te stellen, omdat ze het ook niet weten of om van het gezeur af te zijn of preventief voor de zekerheid geven artsen ook vaak ' een kuurtje' wanneer dat totáál niet nodig is. Ik heb gezonde vrienden en kennissen die werkelijk voor elke verkoudheid of blaasontsteking 'effe een kuurtje' halen, terwijl dat een gewoon virus is, en ALS er al een bacterie aan te pas komt, hoeft die nog lang niet dermate ernstig te zijn. En dan valt het in Nederland nog wel mee ; in Amerika is het nog veel en veel erger dan hier. Bovendien is antibiotica in een overigens gezond lichaam ook helemaal niet zo'n goed plan, omdat het ook veel goede bacteriën doodt. Een flinke aanval van diarree of een lekkere huidschimmel is beslist geen uitzondering na een dergelijk - vaak dus overbodig- kuurtje. Overleg dus goed met je arts of je bij bepaalde klachten echt baat hebt bij antibiotica en of het inderdaad meer baat dan schaadt, en neem ook genoegen met een 'nee' . Veel kwaaltjes, hoe vervelend ook, gaan namelijk écht vanzelf over. Toegevoegd na 4 minuten: (Sorry, de blaasontsteking is later ingevoegd en is natuurlijk niet viraal, maar look ang niet altijd noodzakelijk met antibiotica te bestrijden).

We moeten antibiotica minder vaak en beter gebruiken. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Enkel een arts kan oordelen over de ernst van een infectie en over de noodzaak van antibiotica. Gebruik daarom nooit antibiotica zonder advies van uw arts.

Een antibioticum is een fantastisch medicijn als je er zorgvuldig mee omspringt. Het werkt alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Bij griep, verkoudheid of waterpokken is het daarom niet effectief, bij ernstige infecties zoals longontsteking wel. antibiotica wordt gebruikt bij: # Ernstige luchtweginfecties # Maagzweer # Blaasontsteking # Legionella-infectie # Salmonella-besmetting # Een Chlamydia-infectie # Tuberculose Er is één gevaar: bacteriën kunnen resistent worden tegen een antibioticum en dan helpt dit geneesmiddel niet meer. Daarom is het ook van groot belang dat u uw kuur afmaakt.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Ant...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100