Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de oorzaak dat je (vele) medicijnen elke dag moet innemen?

Sommige medicijnen hoef je misschien maar 1 maal per week te nemen, maar er zijn toch veel medicijnen die je elke dag in moet nemen.

Als ik dan bijv. bisoprolol neem, die zijn voor een tragere hartslag en lagere bloeddruk. De werking daarvan berust dan op het mechanisme dat de alfa en/of beta receptoren van de zenuwcellen/spiercellen van hart en vaten worden bezet/geblokkeerd door het de bestanddelen van het medicijn waardoor deze optreden als een antagonist.

Maar waardoor moet je dan (soms/meestal?) die medicijnen elke dag nemen. Ligt dat aan de cellen of receptoren die gewoon minder lang leven of is de aanhechting van het medicijn aan die receptoren dan minder goed geworden? Is het bijv. niet mogelijk dat de blokkering gewoon heel lang stand houdt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoi Erotisi, dit heeft te maken met de afbraak van stoffen, waaronder ook medicijnen, door onze lever. Nadat je een medicijn inneemt, stijgt de concentratie ervan in je bloed. Dat gebeurt naarmate het medicijn door de darmen wordt opgenomen, terwijl sommige stoffen het best via het mondslijmvlies en andere via zetpillen worden opgenomen. Vanaf het moment dat de medicijnen in je bloed komen, begint je lever die af te breken; maar in het begin is de opname groter dan de afbraak, dus de concentratie stijgt een tijdje. Nu breekt de lever sommige stoffen sneller af dan andere; ook de nieren scheiden medicijn uit wat via de urine het lichaam verlaat. Om een werkzame concentratie te behouden moeten sommige medicijnen wel 6x daags worden ingenomen (bij snelle afbraak) en het andere uiterste zijn medicijnen die elke 3 maanden worden ingenomen of ingespoten. Er zijn medicijnen met gereguleerde afgifte: dat wil zeggen dat de werkzame stoffen langzaam aan vrijkomen, om zo een minder schommelende concentratie in het bloed te verkrijgen. de concentratie in het bloed moet je zien als een optelsom van diverse klokkrommen (die de concentratie weergeven) in de tijd. Er werkt nog iets van de vorige dosis wanneer je die daarna inneemt, zodat (als het goed is) de concentratie nooit helemaal tot nul zakt. Het interval tussen de doses is dus afgesteld op het verdwijnen van medicijn via afbraak door de lever en uitscheiding door de nieren (en evt. door transpiratie). zie ook de bronnen.

Bronnen:
http://careforlevel-bijscholing.nl/lessons...
http://nkfk.nl/geneesmiddelen-en-kinderen/...

Behalve wat het antwoord hierboven al uitlegt is er nog een belangrijke reden en die is dat sommige medicijnen telkens weer nodig zijn. Neem insuline. Dat moet een diabeet elke dag inspuiten, niet alleen omdat het wordt afgebroken maar vooral omdat hij of zij het telkens weer nodig heeft. Een éénmalig ingenomen medicijn, laten we zeggen een paracetamol tegen hoofdpijn, wordt ook afgebroken maar als het de hoofdpijn verdreven heeft hoef je er niet nog een in te nemen. Toegevoegd na 1 uur: Meer in algemene termen: een medicijn dat alleen de symptomen van een ziekte bestrijdt moet je blijven innemen zolang de oorzaak van de ziekte niet is weggenomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100