Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag een apotheker een merkloos medicijn meegegeven ondanks dat de arts een merkgeneesmiddel heeft voorgeschreven ?

Het merkloze medicijn zou dezelfde werking hebben als het merkgeneesmiddel maar is natuurlijk voor de apotheker goedkoper in aankoop.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is zo simpel nog niet. Dat zit zo: De apotheker zal u meestal een merkloos receptmedicijn meegeven. Maar soms niet - dat kan afhangen van de situatie. Situatie Op uw recept staat de stofnaam. Dan kiest de apotheker het voordeligste (merkloze) middel. Op uw recept staat de merknaam. Op het merkmedicijn zit nog een octrooi. Dan levert de apotheker het merkmedicijn. Er zijn dan immers nog geen goedkopere merkloze middelen. Op uw recept staat de (Nederlandse) merknaam. Op het merkmedicijn zit nog een octrooi. De apotheker levert het merkmedicijn, maar de verpakking ziet er anders uit en de merknaam kan ook anders zijn: het middel komt van een groothandel die het merkmedicijn inkoopt in een land waar het goedkoper is, Griekenland bijvoorbeeld, of Spanje. Er zit wél een Nederlandse bijsluiter bij. Op uw (herhalings)recept staat de merknaam, maar er zit geen octrooi meer op het middel. Dan kiest de apotheker vaak het voordeligste, merkloze medicijn, en zal aan u uitleggen dat het gaat om een medicijn met precies dezelfde werking. Op uw recept staat de merknaam. Er zit geen octrooi meer op het middel. Er zijn goedkopere, merkloze middelen. Maar er kan een reden zijn waarom de apotheker het medicijn niet kan of wil vervangen. De apotheker vervangt namelijk alleen als dat verantwoord i

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

De zorgverzekeraar schrijft meestal voor, welk medicijn er verstrekt wordt, slechts als de arts er op staat, kan de apotheker dit medicijn leveren. Dus niet de apotheker, maar de zorgverzekeraar bepaalt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100