Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vraag kom zojuist uit de Moezel,regelmatig last van pijn aan de oren ivm hoogte.Maar hoe zit dat als je daar woont?

Hoe ontstaat deze pijn? En wordt dit minder als je vaker op hoogte bevindt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Pijn op je oren ontstaat door een verstopte buis van Eustachius, in combinatie met drukverandering. Als je dus altijd op een berg woont heb je er geen last van, wel als je naar beneden gaat. En andersom natuurlijk.

Pijn in je oren bij luchtdrukverandering door afdalen van een berg zal vaak het gevolg zijn van een tekort aan luchtdruk in het middenoor. Bij het stijgen kan de luchtdruk wel ontwijken, maar bij het dalen gebeurt dit bij sommige mensen niet vanzelf. Er zijn meerdere methodes om de druk in je middenoor versneld aan te passen. Op een bepaalde manier slikken kan al helpen. Misschien doen de mensen daar in de heuvels of in de bergen dat van nature half onbewust wel heel vaak. In het kort denk ik aan de “Valsalva manoeuvre”: voorzichtig maar wel met wat kracht door de neus proberen uit te ademen terwijl men de neus dichtknijpt. De mond is ook dicht. Over het “klaren” van je oren is overigens meer nuttigs te vertellen. Duikers hebben er veel meer mee te maken doordat de druk onder water heel snel oploopt met de diepte. Zodoende heb ik wat gevonden op de site van www.duikeninthailand.com . Het betreffende pdf heet “Duiken en je oren”, en komt je pc binnen na de volgende toverspreuk: http://www.duikeninthailand.com/duikenenoren%20duiken%20koh%20tao%20thailand.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100