Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe kan eczeem zo out of the blue ineens beginnen te reageren (jeuken, "wateren" (vochtig worden dus), rood worden)?

Ik heb al een vraag gesteld over yoga en eczeem. Maar hoe dan ook verwondert het mij dat eczeem zo ineens kan beginnen te werken. Je zit gewoon neer na een dagje werk (met dezelfde kledij die je de hele dag al aan had) en hoppie, vreselijke jeuk. Je bent aan het eten en hoppie... plots voel je vocht op je kous. Je ligt in bad, en tjakaa... onhoudbare jeuk. Enz.
Met dat bad kan ik nog denken dat het met zeep of water te maken heeft, maar wat als je helemaal niks doet, helemaal niks bijzonders veranderd hebt, maar gewoon zit en het eczeem dan begint te reageren.
Raar is ook dat het sterker wordt al je begint te krabben, dus het is een "beweging" van binnen uit (normaal gezien zou jeuk moeten verminderen bij krabben). Ook bij het "wateren" kan er echt water uit druppen zonder meer...
Dus hoe komt het dat eczeem plots zonder meer begint te reageren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie en komt voornamelijk door een te droge huid. Van heet water gaat je huid uitdrogen, dus niet te vaak in bad gaan. Als ik jou was zou ik naar de huisarts gaan voor een zalfje/medicijn die de huid kan bevochtigen waardoor de huid zich gaat herstellen. Tot die tijd zou je eventueel vaseline op de huid kunnen smeren om de droge huid tegen te gaan.

Dat gebeurd bij allergisch contacteczeem. Op het moment dat je met de stof in aanraking komt begint de reactie direct, in sommige gevallen na een paar uur, of pas na een aantal dagen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld alkalische stoffen, zuren, of oplossingen. Om dit te behandelen is het noodzakelijk dat de oorzaak wordt gevonden. De reactie kan versneld en/of versterkt worden door kou, warmte of water. Wanneer de reactie komt, ligt dus aan de stof en de aard van de reactie. Dat het opeens opkomt heeft dus te maken met verandering van temperatuur of vocht.

Aanvulling op Crea. Er bestaat ook constitutioneel eczeem. Die komt van binnenuit en heeft niets te maken met stoffen, zepen of temperaturen van buitenaf. Met eczeem kan je het beste naar een huidarts gaan, zodat kan worden onderzocht in welk van de twee categorieën jouw eczeem valt. De behandeling van beide soorten is namelijk totaal verschillend. Dan pas valt te zeggen waarom het op sommige momenten ineens opspeelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100