Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hallux Valgux en uitgezakt voetmidden : moet ik naar de Orthopedist of naar de Podoloog?

Ik zou mijn Hallux Valgus willen laten behandelen, en heb ook last van mijn middenvoet (de plaats net boven mijn voetholte, in het midden). Mijn "tweede teen" (dus naast mijn dikke teen) komt geregeld in een kramp en doet ook pijn als ik iets hogere hakken draag (ca. 4 cm).
Waar moet ik best naartoe hiervoor? Moet ik naar de Orthopedist, de podoloog of naar beiden?

Toegevoegd na 11 uur:
in België hoef je geen doorverwijzing voor een specialist, dus ik moet niet eerst naar de huisarts

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er maar net vanaf wat uw eigen wensen zouden zijn en hoe ernstig de afwijkingen zijn. Zonder verdere informatie zou mijn advies zijn om te beginnen bij de podotherapeut. Daar kunt u op zich terecht zonder verwijzing van een arts. Op zich zou de eerste behandeling van zowel de hallux valgus als de uitgezakte middenvoet een podologische behandeling zijn; dat wil zeggen dat er eerst gekeken wordt of aanpassingen in het schoeisel of inlegzolen oid de klachten voldoende tegengaan. Als u eerst naar de orthopeed zou gaan, dan is de kans groot dat deze u eerst alsnog naar de podotherapeut toe stuurt. Pas als de podotherapeutische behandeling onvoldoende blijkt zult u in aanmerking komen voor een operatie. De orthopeed mag natuurlijk de podotherapeut wel overslaan, maar zal dat niet zomaar doen; alleen bij zeer ernstige afwijkingen als hij op voorhand al inschat dat deze behandeling zinloos zal zijn. Bij de operatie voor een hallux valgus wordt niet de stand van de teen gecorrigeerd, meestal wordt de tweede teen geamputeerd waardoor de tenen weer voldoende ruimte krijgen. Als u naar de orthopeed gaat moet u dus wel bereid zijn om een teen te laten verwijderen; dat is natuurlijk veel ingrijpender dan het dragen van aangepast schoeisel. Natuurlijk kan het geen kwaad om deze vraag ook eens aan uw huisarts voor te leggen...

Je zou naar beiden kunnen gaan,ze kunnen beide steunzolen voorschrijven.Maar mogelijks ben je voor halux valgus beter af bij de orthopedist om dat je indien je geen ingreep wil je eventueel aangepaste schoenen nodig hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100