Waar terecht voor toelage Poolse collega ?

Mijn Poolse collega werd (te) ziek 3 dagen voordat haar halfjaarcontract bij een uitzendbureau afliep en deze werd niet verlengd.Omdat ze nog vrij jong is en onbekend in Nederland met deze zaken,en ik eerlijk gezegd ook niet weet hoe het exact zit, stel ik deze vraag.

Ze heeft een half jaar hier gewerkt, Uitzendbureau zegt " Kom maar terug wanneer je beter ( geopereerd) bent", maar ondertussen heeft ze geen inkomsten, terwijl de vaste kosten wel gewoon doorgaan.
Ze meldde zich bij het UWV, maar die doet niets, en het Uitzendbureau doet ook niets ( "Weg is weg" ).Fysiek is ze niet in staat vanwege een medisch probleem wat de ziekte veroorzaakt heeft, en wacht al weken op een operatie.Het opgespaarde geld wat ze vergaard heeft tijdens het werken, daar betaald ze de kosten van,. maar dat houdt ook eens op.
Bij wie moet ze zijn voor het ontvangen van een toelage? UWV of moest Tempo team ( het UZB) hier nog wat mee doen?
Ze spreekt geen Nederlands ( maar wil dit wel leren, weet alleen niet of daar externe cursussen voor worden aangeboden), maar wel redelijk Engels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij uitzendkrachten met een uitzendbeding eindigt de uitzendovereenkomst wanneer de uitzendkracht zich ziekmeldt bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau had haar vervolgens ziek moeten melden bij UWV en voor haar een Ziektewet-uitkering aan moeten aanvragen bij het UWV. (Zij was namelijk bij het uitzendbureau in dienst toen ze ziek werd.) Als zij zich correct heeft ziekgemeld bij het uitzendbureau (gebeurd ?) , is het uitzendbureau nalatig geweest. Zij had toen (meteen) contact op moeten nemen met het UWV. Ik begrijp dat dit contact er geweest is en vindt het vreemd dat het UWV hier niets mee gedaan zou hebben. Laat a.u.b. een Nederlands sprekend iemand haar begeleiden. Ik vermoed namelijk dat er sprake is van communicatiestoornissen die een hoop geld gaan kosten. Het uitzendbureau kan een boete tegemoet zien en je collega een vertraging in de toekenning van de uitkering. Bel (nogmaals) UWV Telefoon Werknemers 0900 - 92 94 en laat de situatie uitleggen. (...) "Op grond van de Ziektewet is een verzekerde die een werkgever heeft en die aanspraak maakt op ziekengeld, in het geval van ziekte verplicht dit te melden bij de werkgever. De werkgever moet vervolgens aangifte doen bij het UWV. Als de werkgever dit niet tijdig doet, kan het ziekengeld geweigerd worden tot aan de dag waarop de aangifte werd gedaan. Het UWV legt de werkgever bovendien een boete op, als de aangifte niet op de laatste werkdag wordt gedaan. Het is dus zaak een ziekmelding tijdig en goed door te geven. (...) In fase 1 en 2 van de NBBU-cao kan het uitzendbeding van toepassing zijn. Als dit het geval is, betekent de ziekmelding van de uitzendkracht automatisch het einde van zijn uitzendovereenkomst. Omdat hij geen werkgever meer heeft om het loon tijdens zijn ziekte door te betalen, valt hij in het 'vangnet' van de algemene Ziektewet. De uitzendonderneming meldt de uitzendkracht ziek bij het UWV, met het ziekmeldingsformulier (...). Na twee dagen wachttijd heeft de uitzendkracht doorgaans recht op een Ziektewetuitkering van het UWV. Deze bedraagt 70% van het gemiddelde loon over het voorgaande jaar. Van de twee wachtdagen wordt één wachtdag gecompenseerd door de wachtdagcompensatie, (...). Als de uitzendkracht niet ziek wordt geldt dit als een beloning in de vorm van hoger loon. Naast de 70% Ziektewetuitkering heeft de uitzendkracht gedurende de eerste 52 weken recht op een aanvulling van 20% door de uitzendonderneming."

Bronnen:
http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_ben_zie...
https://www.nbbu.nl/pagina/ziekmelding-uit...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100