De werkgever mag inderdaad het loon verlagen. Of dit 'in één keer' kan, is een heel andere vraag. Lees de casus hieronder en lees welke uitspraak de kantonrechter in Nijmegen toen heeft gedaan. Misschien kun je aan de hand van deze uitspraak je werkgever tot een soortgelijke actie doen besluiten.
"Een werkgever komt tot de ontdekking dat één van zijn werknemers de laatste zes jaar veel te hoog is ingeschaald geweest. Zijn loon ligt ook veel hoger dan wat hij in feite zou moeten verdienen. De werkgever besluit het te veel betaalde loon over de afgelopen zes jaar te laten zitten. De werknemer wordt, na een overgangsperiode van twee maanden, een schaal teruggezet en gaat daarbij in loon achteruit. De werknemer protesteert en stapt naar de rechter. Hij eist handhaving van zijn oude salaris. Wijst de rechter deze eis niet toe, dan wil hij in ieder geval een langere overgangsperiode om te wennen aan de loonsachteruitgang.
De rechter komt de werknemer gedeeltelijk tegemoet. De werkgever heeft er terecht vanaf gezien om het te veel betaalde loon niet terug te vorderen. De werknemer kan echter niet verlangen dat hij op zijn oude loonniveau blijft. Ook al heeft de werkgever een fout gemaakt, deze fout mag hij herstellen. De twee maanden overgangsperiode is echter te kort om te wennen aan de loonsachteruitgang. De rechter legt een overgangsperiode van acht maanden op."
- Bronnen:
-
http://www.intermediair.nl/carriere/salari...