Per 1 oktober stijgt de BTW. Stijgen de brutoprijzen met 2% of met 1.68%?

Bron UPC website

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ze het netjes doen met (121/119-1)*100 procent, en dat is inderdaad ongeveer 1,68%. Maar op den duur zullen de prijzen aangepast worden naar "mooie goed klinkende" prijzen, waardoor het ene product wat duurder zal worden en het andere (in theorie) wat goedkoper.

Het brutobedrag stijgt met 1,68%.

Ik weet niet hoe je aan die 1,68% komt (of all numbers!), maar het BTW tarief gaat met 2% omhoog: http://www.dezaak.nl/hoogste-btw-tarief-op-1-oktober-naar-21--3196990.html

1,68%, zoals al meerderen hebben toegelicht. Maar ga er maar vanuit dat een aantal bedrijven van de BTW-stijging misbruik zal maken, net als een aantal jaren geleden prijzen plotseling stegen toen de euro werd ingevoerd. Ik voorspel kort na de BTW-wisseling ook 'commerciële nonsens' als 'bij ons betaalt u nog de oude BTW' (wat natuurlijk onmogelijk is.) Maar goed, de consument trapt nog steeds in dit soort kortingsacties.

De 1,68% heb je in de andere antwoorden gelezen. Op televisie was enige tijd geleden een winkelier die vertelde dat de prijzen in zijn winkel helemaal niet gingen stijgen. De aanpassing van de BTW komt namelijk op een hoogst ongelukkig moment. Normaal worden de prijsverhogingen in het voorjaar doorgevoerd en het publiek is daar aan gewend. In het najaar verwachtte hij een dusdanig negatieve invloed van de BTW verhoging dat hij deze maar van zijn eigen marge af zou halen. Of dit voor al zijn artikelen gold en of alle winkeliers dit doen is mij niet duidelijk. Maar ik vind de redenering wel plausible dat men voor goed lopende artikelen (een deel van) de BTW verhoging uit eigen zak betaald.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100