Waarom wordt altijd afgeraden met een aansteker vuurwerk af te steken?

Als je met een aansteker of lucifer vuurwerk afsteekt, krijg je altijd commentaar: "Dat moet je met aansteeklont of een sigaret doen!"

Waarom eigenlijk? Het is toch allebei warm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is mogelijk dat je de gehele vlam aansteekt met een aansteker i.p.v. alleen het puntje met een sigaret. Succes in ieder geval ;). Toegevoegd na 34 seconden: Vlam=lont

Omdat je met een aansteker veel te dicht bij de kruit komt. Als je b.v. een sigaret gebruikt heb je nog een paar centimeters afstand en brand je je vingers minder snel. Ik hoop dat het allemaal goed gegaan is, zojuist.

OMdat de vlam groter is dan bij een sigaret en is de kans dus groter dan hut vuurwerk al explodeert terwijl je het vast hebt.Dus eigenlijk voor veiligheid.

Met een aansteker loop je het risico dat door de wind het vlammetje van richting verandert en het vuurwerk ontsteekt voor je het hebt weggegooid.

Doordat een lont/sigaret geen open vuur is waardoor het vuur zoort van niet een stuk lontje van het vuurwerk " afsnijd" waardoor je meer tijd hebt om afstand te nemen,.

Met een aansteker komen je handen dichterbij het vuurwerk...

Zowel een lucifer als een aansteker zijn warmer dan een aansteeklont / sigaret. Daarbij is de vlamhoogte van de aansteker en lucifer nooit exact gelijk, hierdoor kan het gebeuren dat het lont niet bij het begin maar al dichter bij de explosieve stof gaat ontbranden en men zich niet in veiligheid kan brengen.

Omdat een aansteker een te grote vlam geeft. Je zou dan het stukje lont in het begin/einde sneller aansteken. Dan ontploft het vuurwerk sneller en heb je kan dat jezelf te sloom bent. Dan heb je kans dat het vuurwerk direct ontploft als het met de vlam in aanraking komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100