Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Men denkt dat de oorsprong te vinden is in Duitsland, want vlaai is een Germaans woord en is afgeleid van 'vlade', dat platte koek betekent. In middeleeuwse geschriften sprak men al van ' platte koek'. de Duitsers bakten toen al een bodem van gistdeeg die ze bedekten met honing of andere confituur, want vruchten waren er altijd al en daar werd al heel vroeg smeersel van gemaakt.
Vermoedelijk hebben Limburgse handelaren dit toen meegenomen naar hun gebied. Hun vrouwen maakten toen hun eigen variant met de voor handen zijnde ingrediënten. Overigens spreken Limburgers zelf over vla.
Limburg was vroeger een arme streek, en de ingrediënte voor vla waren niet duur, ze vonden het meestal op hun eigen erf. Bloem haalden ze bij de molenaar, eieren van hun eigen kippen en melk van hun koeien. Als vet werd reuzel gebruikt van hun eigen varkens. Vulling was volop te vinden in hun eigen tuin of in het bos. Doordat het eigen brood gebakken werd in het bakhuis, kregen de Limburgse vrouwen dit goed zelf onder de knie. Het trein- station Weert was op gegeven moment erg bekend omdat Antje van de Statie (het station) daar vol enthousiasme haar vlaaien verkocht aan treinreizigers. Ook op het station in Nijmegen kon men toen al gauw 'Weerter vlaaien' kopen waardoor Weert zich al gauw op smakelijke wijze manifesteerde. Nu nog steeds kan je in veel gemeentes in Limburg een eigen vlaai kopen, maar Weert heeft een groot aandeel in hetverspreiden van de 'Weertervlaai', het prototype van de hedendaagse Limburgse vlaai.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Eigenlijk was dat Antje van de Statie....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
volgens deze bron ligt de oorsprong bij de germanen.

"GESCHIEDENIS VAN DE VLAAI

De oorsprong van de vlaai ligt waarschijnlijk bij de Germanen. Men bakte brood door een grote en gladde steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij uit te smeren.
De steen werd eerst met vet ingesmeerd om aanbakken van het deeg te voorkomen. Om het geheel smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en werd er honing of vruchtensap opgegoten. Dit "gebak" hette Vladel.

In de oude Duitse historie vindt men de vlaai, bedekt met vruchtensap of honing, terug als offerkoekofferbrood. In kloosters werden de vlaaien ook bedekt met fruit dat er gekweekt werd. Soms werden zelfs vijgen gebruikt.

In de Duitse literatuur wordt wel eens gesproken over het zgn. "Vladehus". Hier werden de vlaaien bereid en door de priesters op 1e paasdag gewijd."
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing