Wat is het verschil tussen een frikandel een een frikadel?

En ik bedoel niet de spelling.
Ik was in Duitsland en kreeg als snack een staaf gepresenteerd die van gehakt gemaakt leek. Ik eet dat soort dingen niet en heb het niet geproefd.

Toegevoegd op 04 maart 2020 20:15: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Een frikadel, vaak verward met een frikandel, is een ronde compacte gehaktbal met bepaalde kruiden. Volgens het "Etymologisch woordenboek van het Nederlands" draagt de bal deze naam al sinds het einde van de 16de eeuw. Een frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frikadel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel

Nederlanders zeggen geloof ik frikandel tegen wat ik een curryworst noem. Een frikadel ( als in frikadellekes met kriekskes ) is wat anderen dan weer een bal gehakt noemen. --- enkele foto's erbij gezet om te zien wat ik omschrijv. ( tkx tips in reactie )

Bronnen:
https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie...
https://www.beautylab.nl/food-friday-frika...

Dat hangt er van af wat ermee bedoeld wordt. Een frikadel is een gehaktbal die vooral in België gegeten wordt. Een frikandel is behalve in Belgische ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd. https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/293/frikandel_frikadel/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100