Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je een kaasfondue bereiden voor mensen die lactose intolerant zijn?

Ik zoek een concreet recept want ben geen ervaren kok. Alcohol is geen probleem verder, noch kruiden. Ik zoek wel dat draad effect.

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
LeonardN
6 jaar geleden
Ik denk dat deze site een mooi overzicht geeft van wat wel en niet kan:
https://www.lactosevrijeten.nl/berichten/kaas-eten-met-een-lactose-intolerantie/ "Kaas:
Het volledig uitsluiten van lactose in kaas kun je nooit volledig garanderen. Er kunnen nog sporen aanwezig zijn. Er zijn echter wel de volgende richtlijnen:
Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen/verzuurd. Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Er blijft dus een nihil meetwaarde achter in de kaas. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t/m oude kazen zijn zeker lactose vrij.
Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde. (Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.).... "

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

De meeste mensen met lactose intolerantie kunnen wel kaas verdragen - daar zit bijna geen lactose in; bij het kaasmaken komt de lactose in de wei, niet in het stremsel.
Hetis dan wel verstandig om je lactose intolerante gasten te vragen of ze kaas consumeren, en sowieso om te overleggen.
(Lees meer...)
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Bij de bereiding van kaas zetten melkzuurbacteriën de lactose in melk om in melkzuren.
Bij alle Hollandse harde kaassoorten (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas en Schapenkaas) is de bereidingswijze zo dat de lactose tijdens dit proces wordt uitgewassen / verzuurd. Wat na bereiding nog overblijft aan lactose is zeer weinig en dit verdwijnt binnen 24 uur na de productie.
Kaaswei beat lactose. Lactose komt niet in de wei maar zit al in de wei die wordt afgetapt. Het toegevoegde stremsel eet de lactose op.
tinus1969
6 jaar geleden
@JOanDArc. Wat je beschrijft geldt meer voor yoghurt dan voor kaas. Bij yoghurt wordt lactose omgezet in melkzuur (door melkzuurbacteriën), waardoor zowel smaak als consistentie verandert.
Bij kaasmaken wordt stremsel gebruikt, dat (vooral) bestaat uit proteases die de caseine en lactalbumine in melk (deels) afbreken, waardoor een eiwitklont ontstaat. De eiwitklont kun je afscheiden van de vloeistof. De vloeistof bevat nog veel lactose maar weinig tot geen eiwit en heet wei; de eiwitklont wordt door rijping kaas. Zie bv https://nl.wikipedia.org/wiki/Stremsel
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Mijn beschrijving geldt voor de bereiding van kaas.
https://www.gezondheidsnet.nl/zuivel-en-zuivelvervangers/waarom-bevat-oude-kaas-geen-lactose
Het simpele proces van yoghurt bereiding duurt hoogstens twee dagen.
http://www.scheikundeinbedrijf.nl/content/Modules/Modulenaam/Files/Artikel%201.1.%20vwo%20Yoghurt%20maken.pdf
Trouwens de vragensteller zoekt een concreet recept met het draadeffect. Daar wordt niet op geantwoord.
Er zijn online vele recepten. Eentje heb ik gelinkt. Daar zit buiten lactose vrije melk natuurlijk wel kaas in, maar ze raden aan om te zoeken naar de kaas die jij kan verdragen.
Blijkbaar zijn oude kazen minder erg omdat daar vrijwel geen lactose meer in te vinden is. Op het etiket staat altijd hoeveel suiker / koolhydraten er in iets zit. Hoe minder suiker hoe minder lactose.

Ook zijn van van die klaargemaakte pakken die je kan kopen. Maar daar moet je toch nog steeds goed de ingrediënten lezen. Op de voorkant kan staan lactose vrij en op de achterkant bevat melk.

PS : ik heb dit recept nog nooit gemaakt dit leek me een vrij goed.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
+ plus nog meer lactose vrije kaasfondue recepten (ook met alcohol)
https://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/kaasfondue/lactosevrij/
LeonardN
6 jaar geleden
+Ik lees ook overal dat hoe ouder de kaas des te groter de kans is dat de lactose is omgezet: https://www.elleeten.nl/eten-drinken/weetjes/a24784538/deze-bekende-kazen-kun-je-wel-eten-als-je-lactose-intolerant-bent/
"
Want het toegevoegde zuursel eet de lactose op! Hoe ouder de kaas dus is, hoe minder lactose erover blijft.
Welke kazen mogen wél?
Aha! Zo zit dat dus. In de meeste ‘oude’ kazen is dan ook geen spoor van lactose meer te bekennen. Oude, harde kazen zijn dus meestal de beste keuze. Denk aan een gerijpte cheddar, Goudse kaas, parmezaan, blauwe of Zwitserse kaas. Terwijl een ‘jonge’ kaas als feta, een behoorlijke hoeveelheid lactose bevat en dus ongeschikt is voor mensen met lactose-intolerantie.
"
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing