waarom ruikt n eierkoek vaak naar ammoniak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze vraag is ongeveer al eerder gesteld. Het beste antwoord was toen: De oorzaak is het rijsmiddel dat in eierkoeken is gebruikt: ammoniumcarbonaat. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken. http://www.goeievraag.nl/vraag/ingredient-maakt-banketbakkers-eierkoek-ammoniak.3097

Ik heb nog NOOIT een eierkoek gehad die naar ammoniak rook. Bewaar je het pak wel ver genoeg bij de kattenbak vandaan ?

Klein foutje, Amoniak is Amonia met water. De gas dat je ruikt is Amonia zonder water. Maar te veel Amonia is schadelijk voor een mens. (De huid verbrand helemaal weg). Daarom spreken sommige mensen in het nieuws van een Amonia wolk. Ik zou een ander soort eierkoek gaan eten trouwens, want dat heb ik nog nooit gehad.

De oorzaak is het rijsmiddel dat in eierkoeken is gebruikt: ammoniumcarbonaat. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken. De eierkoek is aan een onwaarschijnlijke opmars bezig. Bij de supermarkten zijn ze niet aan te slepen. Volgens koekfabrikant Gulden Krakeling is de omzet van de lekkernij de afgelopen tijd vertienvoudigd. Dat meldt BN/De Stem. De opmars is nagenoeg volledig te danken aan Sonja Bakker, die de eierkoek in haar nieuwste boek als een verantwoord tussendoortje introduceerde.

Bronnen:
http://www.vlissingen.nl/web/show/id=29446...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100