Vlees bak je in de pan, op de gril of BBQ of noem maar op! Maar welke temperatuur heb ik minimaal nodig om vlees gaar te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vlees bevat vooral eiwitten en die stollen bij ongeveer 60 -80 graden. Dus als de kerntemperatuur 70 - 80 graden heeft bereikt is het vlees gaar. Het hangt wel een beetje van het type vlees af en of je het vlees wel helemaal doorbakken wilt. In bijgaande bron staan verschillende baktechnieken uitgelegd en de kerntemperatuur (minimum temperatuur aan de binnenkant). In plaats van snel bakken op hoog vuur zou je het vlees ook lang in de oven kunnen zetten bij 80 graden. Dat kan lekker zijn als je zorgt dat het vlees niet uitdroogt (vocht verdampt ook). Deze manier kan je slow coocking noemen. Toegevoegd na 1 minuut: NB. Als de kerntemperatuur > 60 graden worden de bacteriën ook gedood. Toegevoegd na 3 minuten: NB2. Hoewel een kerntermometer ook belangrijk is, kan je als richtlijn de oven 20 graden hoger zetten dan de gewenste kerntemperatuur, bijvoorbeeld tussen de 75 en 100 graden. Toegevoegd na 8 minuten: Er is ook een speciale pan voor, de slow-cooker. Daarmee kan je dus vlees gaar krijgen met minimum temperaturen. Het vlees blijft dan lekker mals omdat je op lage temperaturen gaart. Op hoge temperaturen verkorten de eiwitvezels in de spieren (vlees) en wordt het vlees taai.

Bronnen:
http://eten-en-drinken.infoyo.nl/overige/1...
http://passie.horeca.nl/fav/Eerst%20denken...

Ligt er natuurlijk aan welk vlees! Kip wordt heel snel gaar, dus zal na een paar minuten met een temperatuur van ruim over de 100 graden wel gaar worden.

Hangt van het vlees en de bereidingswijze af. Vanaf 100 graden kun je het al (veilig) garen. Maar of het lekker wordt is maar de vraag. Rond de 180 tot 200 graden is een goede temperatuur. De bbq wordt veel heter. Dit is ook om het vlees snel dicht te schroeien.

Grotere stukken vlees 'doen' wij in de oven, en wel op de volgende manier. Bruinen: 30 minuten op 210 graden Garen: 120 minuten op 75 graden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100