Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Vlees bak je in de pan, op de gril of BBQ of noem maar op! Maar welke temperatuur heb ik minimaal nodig om vlees gaar te krijgen?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Vlees bevat vooral eiwitten en die stollen bij ongeveer 60 -80 graden. Dus als de kerntemperatuur 70 - 80 graden heeft bereikt is het vlees gaar.

Het hangt wel een beetje van het type vlees af en of je het vlees wel helemaal doorbakken wilt. In bijgaande bron staan verschillende baktechnieken uitgelegd en de kerntemperatuur (minimum temperatuur aan de binnenkant).

In plaats van snel bakken op hoog vuur zou je het vlees ook lang in de oven kunnen zetten bij 80 graden. Dat kan lekker zijn als je zorgt dat het vlees niet uitdroogt (vocht verdampt ook). Deze manier kan je slow coocking noemen.

Toegevoegd na 1 minuut:
NB. Als de kerntemperatuur > 60 graden worden de bacteriën ook gedood.

Toegevoegd na 3 minuten:
NB2. Hoewel een kerntermometer ook belangrijk is, kan je als richtlijn de oven 20 graden hoger zetten dan de gewenste kerntemperatuur, bijvoorbeeld tussen de 75 en 100 graden.

Toegevoegd na 8 minuten:
Er is ook een speciale pan voor, de slow-cooker. Daarmee kan je dus vlees gaar krijgen met minimum temperaturen. Het vlees blijft dan lekker mals omdat je op lage temperaturen gaart. Op hoge temperaturen verkorten de eiwitvezels in de spieren (vlees) en wordt het vlees taai.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Ligt er natuurlijk aan welk vlees! Kip wordt heel snel gaar, dus zal na een paar minuten met een temperatuur van ruim over de 100 graden wel gaar worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ja, maar dat is niet de minimum temperatuur, die ligt veel lager.
Hangt van het vlees en de bereidingswijze af.

Vanaf 100 graden kun je het al (veilig) garen. Maar of het lekker wordt is maar de vraag. Rond de 180 tot 200 graden is een goede temperatuur. De bbq wordt veel heter. Dit is ook om het vlees snel dicht te schroeien.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Grotere stukken vlees 'doen' wij in de oven, en wel op de volgende manier.
Bruinen: 30 minuten op 210 graden
Garen: 120 minuten op 75 graden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing