Wat houd dat in, als mayonaise vegetarisch is?

Wij zijn de trotse bezitters van 'vegetarische mayonaise'. Maar wat? Vegetarisch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt bij de verschillende antwoorden al lezen dat er nogal wat misvattingen bestaan over wat precies vegetarisch is en wat niet. Die misvattingen komen ook voor onder fabrikanten, daardoor valt er niet goed op een afstand te zeggen wat er 'vegetarisch' is aan jouw mayo. De opties: - Misschien zit er geen ei in. Dan is het eigenlijk veganistisch (en daarmee óók vegetarisch). Dan is het ook een compleet ander product dan gewone mayo, dat immers ei als basisingredient heeft. - Misschien zit er geen dood beest, bijvoorbeeld gelatine in. Dan is het vegetarisch. Maar verder is het dan gewone mayo zoals alle andere mayo's, er is alleen een hulpstof vervangen of weggelaten die je überhaupt niet in mayo zou stoppen als je het zelf zou maken. - Misschien zit er wel dood beest, bijvoorbeeld rundergelatine in, maar zit er geen worcestersaus (ansjovis) in. Dan is het niet vegetarisch, maar denkt de fabrikant dat vegetarisch alleen inhoudt dat er geen vlees in zit en dat bijproducten wel mogen. - Of andersom: misschien zit er geen rundergelatine in, maar wel visgelatine en worcestersaus. Dan is het niet vegetarisch, maar denkt de fabrikant dat vis niet meetelt. Van deze opties zijn er dus eigenlijk maar twee vegetarisch, waarvan er één beter aangeduid kan worden als veganistisch. Maar om te weten welke van deze opties het nou eigenlijk is, zul je toch op het ingrediëntenlijstje van je mayo moeten kijken.

Mayonaise is altijd vegetarisch (als het volgens de regels is gemaakt). In sommige mayonaise zit gelatine en dat is weer gemaakt van runderbot. Maar de meeste mayo is gewoon vegetarisch, dus je hebt niets bijzonders gekocht ;)

Mayonaise zonder dierlijke procucten.

In mayo zit ei een basis ingrient, dus vegetarisch kan het niet zijn als het mayonaise heet.

In mayo zit doorgaans ei, een dierlijk product. Maar omdat de kip nog een tijdje mag doorleggen, is het desondanks vegetarisch. Misschien bedoelen ze eigenlijk "veganistisch".

De term vegetarische mayonaise wordt - niet helemaal terecht - gebruikt voor mayonaise zonder eieren. De meeste vegetariërs eten echter gewoon eieren, dus feitelijk gaat het om veganistische mayonaise. Veganisten gebruiken namelijk helemaal geen dierlijke producten, ook geen melk, kaas en eieren. (En leer, en wol, en zelfs honing). Het ei wordt daarin vervangen door soyamelk. Verder bereid je het vooral zoals normale mayonaise. Toegevoegd na 1 minuut: Is het een beetje te pruimen trouwens ?

Bronnen:
http://www.vegetarisme.be/index.php?option...

In mayonaise zit vaak het ingrediënt E160 a. Bij de bereiding van E160a kan mogelijk visgelatine gebruikt worden als dragerstof. Dit is niet geschikt voor vegetariërs. In de mayonaise die jij hebt gekocht, is geen (vis)gelatine gebruikt.

Bronnen:
http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e160a/*/
http://www.goedgeweten.be/producten/heinz/...

In mayonaise zit worcestersaus en daar zit ansjovis in verwerkt.Dus vegetarische mayonaise bevat gewoon ei.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Worcestersaus...

Vegetatische mayonaise is onzin. Vegetarisch betekent geen vlees en - vaak - ook geen vis. Dat er gelatine in kan zitten van dierlijke oorsprong en dat er eieren in zitten, heeft niets met vegetarisch te maken. Er bestaat wel veganistische mayonaise. Recept zonder enig dierlijk produkt: 1 banaan 0,5 liter soyamelk (ongezoet) eetlepel azijn theelepel mosterd peper & zout zonnebloemolie Prak de banaan in een kom en voeg de helft van de sojamelk toe. Mix het met de blender tot een dikke saus. Spatel rustig met een garde en voeg langzaam de azijn toe. Vervolgens voeg je al kloppend steeds een klein beetje olie toe totdat het geheel de textuur van mayonaise krijgt. Pas wel op dat de boel niet gaat schiften. Gebeurt dit toch, dan kan je nog meer banaan en soya-melk toevoegen (helpt soms).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100