Wat gebeurt er met kaas als je het invriest ?

Ik heb onlangs wegens te grote voorraad een blok kaas ingevroren. Netjes luchtdicht verpakt (originele verpakking, niks eruit, niks erbij).

Het gaat om gewone 40 + extra belegen goudse kaas.

Nu heb ik de kaas ontdooit, en hoewel de smaak nog goed is, is de kaas brokkelig en valt uit elkaar.

Wat gebeurt er precies bij het bevriezen van kaas dat de consistentie ZO sterk verandert, dat je het eignelijk daarna niet meer kunt schaven ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vocht zet uit, waardoor de kaas in allemaal stukken barst. Met geraspte kaar heb je daar geen last van. Zie ook:

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/kaas-invrie...

een tip "Tien minuten later opstaan Besmeer voor uw werkweek al uw lunchboterhammen dun met boter en beleg ze met kaas, vleeswaren of pindakaas. Tomaat, sla of komkommer zijn niet geschikt voor deze sandwiches. Verpak ze in speciale diepvrieszakjes. Neem vlak voor u vertrekt een pakketje uit de diepvries. Zo geniet u elke middag van heerlijk verse boterhammen. Dat scheelt u s morgens ook nog eens heel wat minuten!" http://www.smulweb.nl/141160/artikel/In-de-diepvries en dit vond ik ook nog "Melk Eieren Zachte Kaas. Bewaar eieren, melk en zachte kaas in de koelkast. Bij eieren en melk staat vaak een houdbaarheidsdatum vermeld. Gebruik de zachte kaas binnen een week. Zie verder hieronder in de tabel voor de houdbaarheidsduur. (Harde) Kaas. Hoewel je kaas (b.v. Goudse kaas) in de koelkast kunt bewaren, wordt het al snel keihard als je het stuk kaas er zo inlegt. Beter is om kaas buiten in een luchtdichte doos of kaasstolp te bewaren (en dan kan het eventueel ook in de kaasdoos in de ijskast). Tip: Leg een suikerklontje of een crackertje in de kaasdoos, dan gaat het vocht daarin zitten. Bij sommige kaasmakers (kaasboeren) kun je soms ook kaaspapier verkrijgen. Indien je de kaasdoos in de koelkast wilt zetten, zet deze dan niet op de koudste plaats in de koelkast." http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/22003-voedsel-bewaren-tips-houdbaarheid-hoe-lang-welke-plek.html

Wat oudere harde kaassoorten kun je koel en donker en vooral droog opslaan. Als de kaas een korst heeft kun je de schimmel die er op gaat zitten makkelijk wegpoetsen, eventueel kun je er een nieuw laagje kaasplastic aanbrengen (als je er aan kunt komen, de meeste kaasspeciaalzaken hebben wel wat. Heeft de kaas geen korst dan kun je de eventuele schimmel er makkelijk afsnijden of schaven. Heb je veel op voorraad dan kun je ook gewoon veel gerechten met kaas maken. In het algemeen hoog en voorin de koelkast bewaren. Maar niet te lang want voedsel kopen we niet om te bewaren maar om op te eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100