Is sucralose gezond en niet bijvoorbeeld kankerverwekkend?

Toegevoegd na 20 minuten:
Ik hoor dat de stof ook in cola light zit. Dat een stof gelijkenis toont met een ander kwaadaardig stofje zegt mij niet alles. Keukenzout bestaat ui natrium en chloor geen stoffen die goed zijn voor je lijf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sucralose is een keurig onderzochte en goedgekeurde, toegelaten zoetstof, die gemaakt wordt uit suiker (!) , waardoor die ook naar suiker zou smaken. We kunnen hem echter niet afbreken, hij verlaat het lichaam weer zoals-ie gekomen is, en dus bevat ze voor ons geen enkele voedingswaarde = calorieën. Van heel veel zoetstoffen gaan de geruchten dat ze kankerverwekkend zijn, maar dat is in de praktijk nog zelden of nooit aangetoond (nog afgezien van alle andere factoren in ons milieu die kankerverwekkend zijn, en waarvan maar zelden de precieze dader is aan te wijzen). Voor zover die bewijzen er zijn, gaat het om (in dieren geteste) doses waarbij je structureel en langdurig de maximale aanbevolen dagdosis ernstig moet overschrijden. Vermoedelijk heb je al lang voor die tijd klachten als diarree. (Veel suikervervangers werken namelijk ook laxerend). De voordelen van sucralose zijn dat ze qua smaak heel dicht bij suiker komt, en dat ze ook op hoge temperaturen kan worden gebruikt. Je kunt er dus mee bakken. Daarnaast heb je niet de nadelen van suiker, wat op zich al een gezondheidsvoordeel zou kunnen zijn. Wel reageert het lichaam meer dan bij andere zoetstoffen op sucralose door te DENKEN dat er suiker is gegeten, en insuline vrij te maken. Zeker voor diabetici is het dus niet (meer) de eerste keus. Ook zou het invloed hebben op de mondflora (niet duidelijk of dat gevaarlijk is of niet, dat heeft tandpasta ook ;-)) en bij hoge temperaturen zou het giftig kunnen zijn (maar zoals gezegd , de toxiciteit zit in de dosis, en zoetstoffen gebruik je in zeer lage doseringen. Ik zou er niet al te veel onheil achter zoeken, en incidenteel gebruik van producten met sucralose zal echt geen kwaad kunnen.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/...
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sucralose

Wanneer je een suikervanger neemt, en je verteld wordt dat deze ooit ontwikkeld werd als verdelgingsmiddel, zou je dit dan nemen? Dit is bij sucralose (E955) het geval. De stof is samengesteld uit lichaamsvreemde synthetische chemicaliën en de structuur verschilt niet veel van die van de dodelijke pesticide DDT. De negatieve effecten van sucralose (E955) Bij dieren Gekrompen thymusklieren (tot 40%) Vergrootte lever en nieren Abnormale histopathologische veranderingen in speeksel en thymus DNA schade Veranderingen in samenstelling van gastrointestinale bacteriën Minder rode bloedcellen Abnormale mineralisatie en hyperplasia van bekken Lager gewicht van foetus en placenta Miskramen Toegenomen glycosylatie van hemoglobine bij diabetici Bij mensen Prikkelbare darmsyndroom Migraine

Bronnen:
http://goedgezond.info/2015/02/de-bittere-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100