Wat betekend: "ongezuurde broden"?

"Ongezuurd brood" zou matzes zijn. Maar als ik normaal brood eet, is dat dan gezuurd?? Het smaakt niet echt zuur, behalve dat vieze, kleffe Duitse brood. (en roggebrood) Waarmee is normaal brood gezuurd dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

In ons brood zit gist. Dat bestond in de tijd van de Bijbel nog niet. Om het deeg te laten rijzen gebruikte men zuurdesem. In reformwinkels kan je nog wel zuurdesembrood kopen. Dat smaakt inderdaad zuurder, meer als roggebrood.

Ongezuurd brood wordt gezien als het 'brood der smarten'. Het pascha herinnert namelijk aan de uittocht van Israël uit Egypte (zie Ex. 12). Er was sprake van haast, daarom was er geen tijd voor gezuurd ( door zuurdesem gerezen ) maar wel voor ongezuurd brood. Het is het enige brood dat de joden gedurende de week van het Pascha mogen eten. Om te voldoen aan de huidige eisen voor het Pascha, mag er tussen het tijdstip dat het meel met water in aanraking komt en het matze-deeg gemengd, gekneed en in de oven geplaatst wordt, hoogstens 17 minuten verstrijken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100