Hoe lang blijven voorverpakte levensmiddelen goed?
Het verblijf in buitenlandse oorden liep ten einde en de ijskast was nog niet leeg. Zuinig als ik ben - en tegen onnodig weggooien - stopte ik de nog ongeopende vleeswaren in een koeltas. We zouden immers nog wel een paar dagen 'on the road' zijn en dan kwam dat wel een keer van pas als snack of lunch. Onverhoopt haalde ik ze er pas vijf dagen later thuis weer uit. Ik deed twee ontdekkingen waar ik nog steeds versteld van sta. Ten eerste was de houdbaarheidsdatum al ruim vóór het vertrek verstreken, dus ik had met potentiele schimmelbommen rondgereden. Ten tweede bleek de ham nog helemaal goed én smakelijk. Hoe kán dat?
Feitelijk had ik gezondigd tegen alle regels van voedselveiligheid. De datum op het pak zei: tenminste te gebruiken tot 7 augustus. Daar was ik bijna een maand overheen. De voorwaarde van het 'indien koel bewaard' was al helemaal flagrant geschonden: gedurende vijf dagen had de verpakking in de auto gelegen, die in de zon behoorlijk warm kon worden en 's nachts redelijk afkoelde. Het enige voorschrift waar ik me aan gehouden had was het niet openen van de verpakking. Daar was 'beschermende atmosfeer' in aangebracht - blijkbaar een superconserveringsmiddel!
Wie geeft mij uitleg, hoe dit mogelijk is ?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.