waarom bestaat giftig voedsel zoals giftige paddestoelen?

voedsel is om op te eten waarom is er dan giftig voedsel?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bedoeling van een plant of paddestoel is niet om voedsel te zijn, maar om voort te bestaan. Daarin kan giftig zijn goed van pas komen.

Alles is uiteindelijk giftig, als de dosis maar hoog genoeg is. Dat geldt zelfs voor zuiver water: wie in enkele minuten tien liter kraanwater drinkt, heeft een grote kans op overlijden door acute verstoring van de elektrolytenbalans. Wij moeten ons aanpassen aan de natuur, de natuur past zich niet aan , aan ons .

Voor ons is iets giftig, maar voor een dier of een plant niet altijd. Het is vaak een beschermingsmechanisme, als je giftig bent, word je minder snel opgegeten.

Paddestoelen hoeven niet opgegeten te worden en elders te worden uitgepoept om zich te verspreiden. Voor een appel is dat juist wel handig. Die valt namelijk niet ver van de boom.

Er bestaat geen giftig voedsel, alleen giftige hoeveelheden. Er zijn duizenden verschillende voedingsmiddelen, ruwweg onder te verdelen in koolhydraten, vetten en eiwitten, en nog nooit is voor een specifiek soort eten of voor een van die drie componenten wetenschappelijk aangetoond dat het slecht is voor de volksgezondheid, individuele allergieën daargelaten. Het is ook heel raar om op dit moment in de wereldgeschiedenis, nu mensen een hogere leeftijd bereiken dan ooit tevoren, soorten eten als oorzaak aan te wijzen voor wat zich buiten die hoge ouderdom aan ziekte of lichamelijke malaise voordoet. Met voedsel ligt het niet anders dan met gif: er bestaat geen gif (geen giftig voedsel), alleen giftige hoeveelheden.

Bronnen:
Beatrijs Ritsema

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100