Gaat de groete en fruitprijs nu omlaag?

Ik zag op het nieuws dat door de Rusland questie de veilingprijzen van groenten en fruit omlaag is. Houdt dit in de praktijk ook in dat de prijzen in de supermarkt omlaag gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Als ze een overschot aan aardbeien niet kwijt kunnen raken, zal het voor een lagere prijs weggaan, anders moet het immers weggegooid worden.

Hij gaat niet omlaag. Hij *is* al omlaag. In een paar dagen zijn de prijzen gekelderd, zegt een handelaar. "Ik loop hier al 55 jaar mee. Zo slecht heb ik het nog nooit meegemaakt." Hij heeft net spinazie ingekocht voor 30 cent. "Dat was woensdag nog 1,10 euro. Dat houdt geen tuinder vol." Volgens een andere handelaar zitten veel telers daardoor nu financieel in de problemen. "De sector is niet stevig. Er is veel geïnvesteerd in nieuwe technieken om de consument het beste te bieden en milieuvriendelijk te produceren. Dat kost veel geld, waardoor het water sommige mensen nu tot de lippen komt." Sector de dupe De lage prijzen gelden niet alleen voor de groente en fruit die van Nederland naar Rusland worden geëxporteerd. Ook andere producten, zoals bloemkool, lijden onder de boycot. "Wij exporteren dat weliswaar niet naar Rusland, maar andere Europese landen wel. Als die hun waar ook niet kwijt kunnen dan daalt de prijs hier ook. Het is dramatisch voor de hele sector", zegt veilingdirecteur Peter van Osch.

Bronnen:
http://m.nos.nl/artikel/684075-spinazie-va...

Het is een kwestie van vraag en aanbod, als telers hun producten niet voldoende kwijt kunnen ontstaat er een overaanbod en dalen de prijzen op de veiling en in de supermarkt. Consumentenprijzen voor groente en fruit zijn aanzienlijk lager dan een jaar geleden. Daarmee weerspiegelt de prijsontwikkeling in supermarkten de marktsituatie op de afzetmarkt. Vorige maand lag de prijs voor verse groente bijvoorbeeld circa acht procentpunt onder het niveau van mei 2013, maar net boven het prijspeil van mei 2012. De daling van groente- en fruitprijzen hielp de inflatie beperkt te houden op 0,8 procent. Na een stijging in april is de inflatie terug op het niveau van maart. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Bronnen:
http://www.gfactueel.nl/Home/Nieuws/2014/6...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100