waarom is yoghurt, ook van dezelfde fabrikant, dan weer dik en dan weer dun?

Soms loopt het als melk uit het pak, de andere keer moet ik het eruit knijpen. Lijkt niet seizoensgebonden te zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Yoghurt wordt gemaakt door melkpoeder toe te voegen aan gepasteuriseerde melk, waardoor het droge-stof gehalte van de melk hoger wordt. Daardoor wordt de yoghurt steviger. Daarna verwarmt men de melk enkele minuten tot 85°C à 90°C, om zo de meeste bacteriën te doden. Na afkoeling tot 35°C à 45°C (de incubatietemperatuur) wordt de melk "ingeënt" met een yoghurtcultuur. Deze yoghurtcultuur bevat de bacteriestammen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Aan de yoghurtcultuur wordt de nodige tijd gegeven om te ontwikkelen in de warme melk. De tot yoghurt geworden melk wordt snel afgekoeld. Kennelijk wordt òf niet altijd evenveel melkpoeder toegevoegd, òf niet altijd evenveel tijd gegeven aan de yoghurtcultuur om te ontwikkelen. Wellicht is het zelfs een combinatie van beide. De omgevingstemperatuur zal er ook invloed op hebben.

Bronnen:
http://www.schoolmelk.be/yoghurt1.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100