Is een calorie een verzamelnaam voor voedingsstoffen (bijvoorbeeld, koolhydraten, vet enz)?

Ik wil een beetje gaan afvallen dus ik hoop dat een calorie een verzamelnaam is, ik had wel gelezen dat koolhydraten 4 kcal was maar het was een beetje vaag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Kilocalorieen (kcal) zijn idd koolhydraten, vet en eiwitten. 1 gram koolhydraat levert gemiddeld 4kcal energie.

Bronnen:
http://www.voedingswaardetabel.nl/watiswat...

De calorie is simpelweg de hoeveelheid warmte die vrijkomt als je het voedsel verbrandt. De meting is ook bijzonder simpel, je doet een afgewogen schepje voedsel in een thermosfles met wat water en pure zuurstof, je steekt het aan en je meet hoeveel het water in temperatuur is gestegen. 1 gram water 1 graad temperatuurstijging is 1 calorie. Meestal bedoelt men eigenlijk kilocalorieen, dat is dan 1 kilogram water een graad in temperatuur omhoog. Vrijwelal je voedsel wordt ook verbrand door ingewikkelde processen in de cel. Als je echter wat minder verbrandt dan je opeet kom je aan (energie is een behouden grootheid). Voor particulieren is de calorie een grove maat om in te schatten wat je objectief gezien eet, want de verbranding is een regelmatig proces, dat van je lichaamsgewicht, vetpercentage en activiteitspatroon afhangt. Het is leuk om eens van een aantal dagen bij te houden, maar mijns inziens is het een onzinnige bezigheidm om dat allemaal bij te houden, omdat het veel werk is om je dieet bij te houden, fouten zich opstapelen en het geen praktisch doel dient. Bij wetenschappelijk voedingsonderzoek wordt gewoon een dubbel dieet gemaakt, en het dummydieet wordt vermalen en de energieinhoud wordt in de caloriemeter bepaald. Ook wordt dan je ontlasting verbrand en je urine gemeten. Ook kun je de atomen gaan meten die erin gaan en die je weer uitscheidt, kortom men maakt een balans (boekhouding voor energie, koolstof,calcium, ijzer en er geldt steeds, dat er niets bij kan komen of verdwijnen. Kortom voor gewone stervelingen totaal niet interessant om ook te gaan proberen. Zelfs in het voedingsonderzoek is de calorie niet zo interessant, een koolstof en een stikstofbalans is wel voldoende. Toegevoegd na 5 dagen: De hoeveelheid energie in het voedsel kun je overigens ook schatten uit de samenstelling. De verbrandingswaarde van verschillende koolhydraten is vrijwel gelijk (4 kcal/g), evenals voor eiwitten (4 kcal/g), verbranding van vetten levert meer dan twee keer zoveel energie (9 kcal/g), alcohol 7 kcal/g.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100