zijn pinda's kankerverwekkend?

Volgens dit artikel: http://www.dieetvandaag.nl/605/2012/04/04/pindas-zijn-kankerverwekkend/ zijn pinda's kanker verwekkend, is dit waar? Ik ben namelijk een fanatiek pinda-eter!

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een volkomen foutbverhaal, er klopt totaal niets van. zo zie je, één halve zool die iets neerkotst op intenet wordt direct geloofd. De aflatoxine is een gifstof die door schimmels wordt gemaakt, niet door de pinda. Het gif komt op de pinda’s terecht tijdens de oogst of doordat ze vaak niet hygiënisch worden opgeslagen of verwerkt en daardoor verschimmelen. Een ander verhaal is ; Boordevol antioxidanten. Pinda's barsten van de antioxidanten. In de pinda zit relatief meer antioxidanten dan in een appel. Er zit namelijk erg veel hydroxykaneelzuur in de pinda. Dat heeft een sterke antioxidantwerking. Deze stof gaat vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen pogen voortdurend het lichaam op celniveau aan te vallen en DNA-materiaal van cellen te vernietigen. Daardoor kunnen allerlei ziektes ontstaan waaronder kanker. Door producten met antioxidanten te eten wordt de kans op het krijgen van kanker aanmerkelijk verlaagd. Een Koreaans onderzoek dat 10 jaar duurde toonde aan dat regelmatig pinda's eten de kans op darmkanker bij vrouwen met 58% vermindert. Bij mannen verminderde de kans op darmkanker met 27%. Eet jij maar rustig een paar pinda's, maar let op, ze barsten van de calorieen . Dus niet iedere avond een paar handen vol eten.

in principe kun je van bijna elk voedsel kanker krijgen, als je er maar lang genoeg erg veel van eet. Dit krijg je natuurlijk niet zomaar en hangt ook af van je levensstijl, lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je als voorbeeld, geen groente eet en weinig fruit en niet sport. Maar wel super veel pinda's, dan heb je een grotere kans om kanker te krijgen theoretisch gezien. Maar ik zou het met een korreltje zout nemen als je een normale redelijk gezonde levensstijl hebt.

In pinda's zit aflatoxine. Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine komt voor in pinda's, mais, noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan gemaakt zijn zoals pindakaas, brood, bier en veevoer. Via met aflatoxine besmet veevoer kan aflatoxine in melk terecht komen. Aflatoxine is giftig en kankerverwekkend. Het veroorzaakt leverkanker. Daarom is er vastgesteld hoeveel je elke dag van de stof binnen mag krijgen en hoeveel er maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Hier is strenge controle op. Aflatoxine kent veel verschillende varianten. Aflatoxine B1, B2, G1 en G2 zijn het meest giftig. Inname van een te grote hoeveelheid aflatoxine B1 (zoals in pinda's) ineens veroorzaakt schade aan de lever. Dit kan zich uiten in buikpijn en misselijkheid, bloedingen, geelzucht en waterzucht. Bij regelmatige inname van aflatoxine B1 gedurende langere tijd kunnen levertumoren ontstaan. Door de strenge controle krijg je in Nederland minder schimmelgifstoffen binnen dan schadelijk is voor je gezondheid. "Minder" betekent echter niet dat de pinda's helemaal vrij zijn van schimmel. Als jij hele grote hoeveelheden pinda's eet krijg je wellicht toch teveel aflatoxine binnen. Ik zou dus matigen als ik jou was.

Bronnen:
http://www.fonteine.com/aflatoxines.html
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Er zit een kern van waarheid in het artikel waarnaar je verwijst, maar de manier waarop dit artikel is opgesteld is fundamenteel fout, onnodig paniekzaaiend en laat zien dat de schrijver niet weet waar hij het over heeft. Pinda's zijn beslist niet kankerverwekkend. Ze bevatten juist heel veel gezonde stoffen, waarvan sommige juist beschermend zijn tegen allerlei ziektes, waaronder ook kanker. Pinda's, net zoals alle granen, noten, zaden, fruit en veel soorten groente, zijn vatbaar voor infectie met schimmels. De meeste schimmels zijn relatief onschuldig, maar een paar soorten schimmels produceren mycotoxines (uit het Grieks: mykos=schimmel) om zichzelf te beschermen en niet te worden opgegeten door dieren. Er zijn heel veel soorten mycotoxines die door telkens verschillende soorten schimmels worden geproduceerd. Elke soort graan, noot of zaad is gevoeliger dan de andere voor infectie met schimmels van soort A, B of C, die op z'n beurt ook verschillende soorten mycotoxines produceren. Hierdoor raakt de ene gewas vaker besmet met een type mycotoxine of met de andere. Aflatoxines (vaak afgekort als "afla's") zijn de meeste toxische van alle mycotoxines, maar zelfs hierin heb je verschillen, want er zijn meerdere soorten afla's: A1, A2, B1 en B2, waarvan B1 de ergste is. Afla's komen, als gevolg van schimmels, niet alleen op pinda's voor, maar ook op veel andere soorten gewassen: pistachio's, tarwe, maïs, hazelnoten, walnoten, amandelen, zonnebloempitten... die kunnen allemaal afla's bevatten. Gewassen raken besmet met schimmels (en dus mogelijk ook met mycotoxines) alleen onder bepaalde omstandigheden. Als een graan of noot b.v. beschadigd wordt door insecten of vogels, als tijdens het oogsten dit met grof geweld gebeurt, als ze opgeslagen of vervoerd worden onder te warme of vochtige omstandigheden... Dat betekent dat er veel kan worden gedaan (en dat gebeurt ook!) om groei van schimmels te voorkomen. Daarnaast is het bij wet bepaald dat ALLE voedsel die gevoelig is voor mycotoxines gecontroleerd wordt, en aan strenge normen moet voldoen. Dat doen de bedrijven zelf, maar ook de overheid. In Nederland is dat een taak van de NVWA. Uiteraard wordt er af en toe een probleem gesignaleerd, of worden zelfs pinda's uit de markt gehaald, maar roepen dat pinda's kankerverwekkend zijn is pertinent niet waar. Dit gezegd te hebben, te veel van iets is nooit goed. Ook van te veel water wordt je op den duur ziek, dus eet gerust pinda's... maar met mate!

Bronnen:
vwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=29345

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100