Hoe komt het dat je kaas zo lang buiten de koelkast kunt bewaren zonder dat het gevaarlijk bederft zoals vlees?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat bij vlees en kaas om verschillende bacteriën en schimmels met verschillende afvalproducten die uit hun levenscyclus komen. Die bijproducten van bacteriën vooral, is waar wij mensen ziek van worden. Bij vlees zijn die bijproducten ziekmakender dan bij kaas. Daarnaast gaat bederf van vlees ook sneller dan van kaas. Kaas is van zichzelf wat zoutig. Dat zout is een conserveringsmiddel. Zou je vlees pekelen, dan neemt het risico op bederf fors af.

Kaas is vet en zout,en indien niet aangesneden, ook nog omgeven door een beschermende laag, die bacterieen tegenhoud. Bij aangesneden kaas dringen de schimmelbacterien niet, of indien de kaas heel lang onbeschermd ligt, langzaam in de kaas.Maar de ontstane schimmel is makkelijk te verwijderen, door af te schaven.Er zijn kazen van meer dan 3 jaar oud, en dat zijn vaak de lekkersten.

In vlees zit redelijk wat water, in kaas nauwelijks. In waterige omgevingen bederven zaken veel sneller, dan in zoete, zure of vette omgevingen. Daarom kun je kaas of jam gemakkelijk buiten de koelkast bewaren, en ham bijna niet.

Vlees is dood, hè! Een dood iets blijft niet erg lang goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100