Waar komt de metworst van oorsprong vandaan?

Zo is er Groninger metworst en Friese metworst. Maar wie was er nu eerder? Of wellicht een andere streek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Metworst komt uit het Duits-Nederlandse gebied. Het was dus meer Germaans en stamt al uit de 16e eeuw. Toen werd de metworst al gemaakt en gegeten. In Duitsland is de metworst in heel veel variaties te krijgen. Hier is het eigenlijk alleen in een droge worstvorm bekend. In Duitsland heb je ze zelfs smeerbaar, al dan niet met uitjes gekruid. Tja, Duitsland staat bekend om zijn worsten en ik denk dat de metworst dan ook van oorsprong eerder uit Duitsland zelf komt. In Duitsland wordt een slager ook Metzger genoemd. Hierin wordt gerefereerd aan het Germaanse woord 'mat', 'matt' wat weer slaan/houwen/hakken betekent. Gehakt is de inhoud van metworst, 'geslagen/gehakt' vlees. Ook denkt men dat het uit het Germaanse woord voor middag (eten) kan komen. In Duitsland is dat nog steeds 'Mette' als men van de lunch spreekt in sommige landelijke gebieden. Volgens het Etymologisch woordenboek (van herkomst) stamt het woord uit het Middelnederduits of het Nederduits.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/metworst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100