Veroorzaken snijbonen winderigheid?

Het is me niet duidelijk of ze nu onder de peulvruchten vallen en zoja of ze dus winderigheid kunnen veroorzaken..zou het wel graag willen weten aangezien ik daar nog weleens last van heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt eraan welke definitie van peulvrucht je gebruikt. Sommige mensen bedoelen het peulvrucht alleen het echte vruchtje dat ín de peul zit. In dat geval zijn snijbonen geen peulvruchten, maar peulen met daarín peulvruchten. Als je een snijboon eet, is een deel van wat je eet dus peulvrucht, maar het merendeel peul (de peulvruchtjes zijn maar heel klein bij de snijboon). Andere mensen gebruiken de term peulvrucht voor de peul inclusief de kleine vruchtjes, of zelfs voor de hele plant. Snijbonen worden over het algemeen niet beschouwd als echt gasvorming-gevende groente, de meeste mensen hebben er helemaal geen last van. Het is in ieder geval zeker niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld kidneybonen of bruine bonen, waar veel mensen last van hebben, en ook nog niet met bijvoorbeeld linzen en mungbonen. Of jíj er last van hebt, kan je het beste zelf ontdekken door het een keer uit te proberen, niet ieder lichaam reageert hetzelfde op hetzelfde voedsel. Overigens kan je bij peulvruchten sowieso veel doen om de gasvorming te verminderen. Ik ben zelf vrij gevoelig voor peulvruchten, krijg zelfs enorm sterke buikpijn door de gasvorming, maar als ik onderstaande dingen doe heb ik er bij sommige soorten nog slechts enigszins last van en van sommige soorten helemaal geen enkele last meer, ik zou zeggen dat je op deze manier minder dan 20% van de gasvorming hebt die je hebt als je het zonder deze maatregelen doet: - Ze laten weken vóór het koken. Voor gedroogde peulvruchten staat vaak 8 uur, als je erge last ervan hebt kan je ze ook best 16 uur oid. weken. Sommige peulvruchten hoeven niet geweekt te worden (bijv. sommige linzen), maar als jij er last van hebt, helpt het om die ook gewoon een tijdje te weken. - Het weekvocht afspoelen voor je ze kookt, en het kookvocht na het koken er afspoelen. Een groot deel van de onverteerbare eiwitten die voor de gasvorming zorgen zitten in het week- en kookwater, dus als je zorgt dat je dat water niet op je bord krijgt, scheelt al veel. - Bonenkruid en/of kurkuma erbij doen als je ze kookt. Dit zorgt dat nog meer van die onverteerbare eiwitten uit de peulvrucht gaan en in het water terecht komen. Gember schijnt ook te werken, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Als je de peulvruchten na het koken in gerechten verwerkt, helpt asafoetida in die gerechten ook. Bonenkruid, gember en kurkuma hebben ze in de supermarkt, asafoetida (ook wel hing genoemd) kan je kopen in Aziatische winkels. (zie verder bij reacties)

Ja snijbonen vallen inderdaad onder peulvruchten. En peulvruchten kunnen winderigheid veroorzaken.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/diarree-en-on...

Ja en ja. Ja, ze zijn peulvruchten Ja, ze veroorzaken winderigheid, maar in veel mindere mate dan witte bonnen of andere vergelijkbare peulvruchten. De reden is dat de hoeveelheid stoffen die het "probleem" veroorzaakt veel geringer is, dat zijn met name raffinose en andere gerelateerde sachariden (verbascose, stachyose...) die de plant produceert en opslaat. Deze oligosachariden worden met name door de volgroeide plant geproduceerd als energievoorraad en om de boon te beschermen tegen droogte en bevriezing, en het is dus logisch dat de jonge plant veel minder van deze stoffen bevat. De winderigheid komt omdat wij mensen de juiste enzymen missen om de oligosachariden af te breken in eenvoudige, verteerbare suikers. De komen dus intact in de laatste delen van onze darmen, en daar worden ze gefermenteerd door de aanwezige bacteriën, met als resultaat vorming van gas (vooral CO2, volkomen neutraal en geurloos) en kleine hoeveelheden van andere gassen die wél stinken (met name zwavelverbindingen)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100