Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Zelf heb je geen enkel diploma nodig, maar er zijn wel heel wat andere aspecten die belangrijk zijn.

Wat je wilt doen is een bedrijfsmatige activiteit voeren en handelen in levensmiddelen. Of je een fysieke winkel hebt of alleen handelt via Internet maakt in wettelijke zin geen verschil. Handel is handel.

Denk aan belastingtechnische kwesties, en de administratie die daarmee gepaard gaat, enz. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is sowieso verplicht.

Daarnaast heb je ook te maken met levensmiddelenwetgeving. Op het moment dat je in levensmiddelen gaat handelen (ook al bereid je niets zelf, gewoon kopen en verkopen, al is het via Internet zonder dat je het product ooit in handen krijgt), ben je aan te merken als "exploitant van een levensmiddelenbedrijf", en dan heb je bepaalde verplichtingen.
Je moet je levensmiddelenbedrijf laten registreren bij de NVWA, dat kan via Internet, op de site van de NVWA (http://www.vwa.nl)
Je bedrijf (waar je werkzaam bent, dus ook als dit thuis is) moet, als je voedsel bereidt, op hygiënisch en bouwkundig gebied aan de normen voldoen. Je werkwijze moet hygiënisch zijn, enz… Een inspecteur van de NVWA kan op elk moment een controle uitvoeren, en zelfs als het bedrijf je eigen huis is, mag je de toegang niet weigeren aan de inspecteur. Een inspectie kost je niets, dat is gratis… tenzij er een boete volgt, uiteraard :-(

Daarnaast moet je beschikken over een zogenaamd voedselveiligheidsplan. Dat staat ook bekend als een HACCP-plan, en is een wettelijke verplichting, maar je kan ook gebruik maken van een zogenaamde 'Hygiënecode'.

Uitleg hierover (en veel meer!) kan je vinden op de site van de NVWA, die belast is met het inspecteren en controleren van alle levensmiddelenbedrijven, en boetes kan uitdelen of zelfs je bedrijf sluiten als je niet aan de eisen voldoet.
Zie de link.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Vroeger had je een middenstandsdiploma nodig, dit hoeft tegenwoordig niet meer.
Afhankelijk van de branche die de ondernemer kiest maakt de wet een onderscheid in drie niveaus; niveau A, B of C.
De oude vestigingsvergunningen zijn sinds 1996 vervangen door een nieuwe vestigingsregeling die 8 diploma's kent;

Algemene Ondernemers Vaardigheden (AOV)
Bedrijfstechniek (4 clusters van branches)
Vaktechniek (3 branches).

In de meeste gevallen heeft een ondernemer alleen het AOV diploma nodig.
Soms is het nodig om een diploma bedrijfstechniek te hebben bijv. bij complexere activiteiten die extra eisen aan de ondernemer stellen, zoals calculeren, plannen en het kunnen hanteren van wettelijke regelingen.
Hoewel vakkennis nodig blijft wordt die kennis ( op enkele uitzonderingen na) in de wet niet langer als vestigingseis gezien. De wet laat deze verantwoordelijkheid bij de ondernemer zelf liggen. Voor een klein aantal uitzonderingsgevallen moet men wel een vakdiploma kunnen tonen.
Voor het bakkersbedrijf, het slagersbedrijf en het elektrotechnisch installatie- bedrijf
is dit wel een eis met betrekking tot vakkennis.

Een diploma of vestigingsvergunning is voor veel zzp-ers geen eis, maar zodra je ondernemersactiviteiten uitbreidt met de verkoop van artikelen aan consumenten,
behoor je al snel tot niveau B.

Voor de branche waarin jij wilt starten geldt de vestigingseis niveau B.
Dit is de sector 'detailhandel'; supermarkt, groentewinkel, delicatessenzaak enz.

Dit houdt in dat je wel over het diploma AOV moet beschikken, zodat het voor jou duidelijk is wat je als ondernemer te wachten staat en hoe je ermee omgaat.
(Lees meer...)
amc
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding